Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel slávny džezový skladateľ a pianista Dave Brubeck

Dave Brubeck Foto: TASR/AP

Oznámil to jeho dlhoročný manažér a producent, dirigent Russell Gloyd.

Hartford 5. decembra (TASR) - Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel dnes slávny džezový pianista a skladateľ Dave Brubeck. Oznámil to jeho dlhoročný manažér a producent, dirigent Russell Gloyd.

Brubeck zomrel dnes ráno v nemocnici v Norwalku v americkom štáte Connecticut, iba deň pred svojimi 92. narodeninami. Cestou na pravidelnú kontrolu u kardiológa mu zlyhalo srdce, uviedol Gloyd.

Brubeck patril medzi posledné žijúce legendy zlatej éry džezu. Jeho kariéra sa začala po druhej svetovej vojne. V roku 1951 založil kvarteto The Dave Brubeck Quartet a stal sa prvým predstaviteľom moderného džezu, ktorý sa dostal na titulnú stranu časopisu Time - bolo to 8. novembra 1954.

Album Time Out z roku 1959 sa stal prvou džezovou LP platňou, ktorej predaj prekročil milión kusov. Dodnes patrí k najlepšie predávaným džezovým albumom všetkých čias. Začína sa s piesňou Blue Rondo a la Turk v netradičnom rytme a je na ňom aj jeho najznámejšia skladba Take Five, ktorá sa v roku 1961 dostala do rebríčka najpredávanejších singlov časopisu Billboard.

V roku 1996 získal Brubeck hudobnú cenu Grammy za celoživotný prínos a v roku 2009 ocenenie Kennedyho centra.



V roku 1988 hral pre Michaila Gorbačova na večeri v Moskve, ktorú vtedajší americký prezident Ronald Reagan usporiadal na počesť sovietskeho vodcu.

Viacerí džezoví hudobníci prišli tento týždeň do Connecticutu, kde sa mal vo štvrtok vo Waterbury uskutočniť narodeninový koncert na Brubeckovu počesť. Koncert sa uskutoční, ale ako pocta zosnulému.

Dave Brubeck po sebe zanechal manželku Lolu, štyroch synov a dcéru, vnukov a jednu pravnučku. Jeho synovia Chris, Dan, Darius a Matthew sú tiež hudobníci, v decembri 2000 hrali s Londýnskym symfonickým orchestrom na koncerte, usporiadanom k Brubeckovým narodeninám.