Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel obľúbený slovenský herec a hudobník Daniel Heriban

Na snímke herec Dano Heriban (Efendi) počas tlačovej konferencie pred premiérou filmu Únos 1. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský
Na snímke herec Dano Heriban rozdáva autogramy počas Dňa otvorených dverí v Slovenskom národnom divadle 9. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Herec mal mať zdravotné komplikácie, pre ktoré bola k nemu privolaná záchranka.

Bratislava 24. mája (TASR) - Vo veku 43 rokov zomrel slovenský herec a hudobník Daniel Heriban. Úmrtie umelca pre TASR potvrdil Tibor Kubička, riaditeľ Slovenského komorného divadla (SKD) Martin, upozornila na to TV Joj.

Podľa informácií televízie Heriban zomrel vo svojom dome vo Svätom Jure. Herec mal mať zdravotné komplikácie, pre ktoré bola k nemu privolaná záchranka. Sťažovať sa mal na bolesti chrbta. Deň predtým mal byť dokonca s bolesťami v nemocnici. Privolaní záchranári mu nedokázali pomôcť. U herca došlo k zástave srdca.



Profil zosnulého herca a hudobníka Daniela Heribana


Dano Heriban (rodné meno Daniel Heriban) sa narodil 25. marca 1980 v Trnave. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine. Od roku 2014 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Spolupracoval aj s divadlami Aréna, s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina či s Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici.

Na divadelných doskách sa predstavil napríklad v inscenáciách Závisláci, Macbeth, Kubo, Sedem dní do pohrebu, www.narodnycintorin.sk a Nevesta hôľ.

Účinkoval aj v mnohých filmoch, ako napríklad Únos (2017), Sviňa (2020) a naposledy v dráme Muž, ktorý stál v ceste (2023). Zo seriálov možno spomenúť Hniezdo, Druhá šanca, Pumpa, ale televíznym divákom vari najviac utkvel v pamäti ako Ďuro Brmbalík zo seriálu Horná Dolná.



Heriban bol tiež úspešným skladateľom a hudobníkom. Venoval sa tvorbe filmovej, divadelnej a detskej hudby. V roku 2018 sa rozhodol vstúpiť aj do sveta detských pesničiek, vydal svoj tretí sólový album Čosi úsmevné. Prvý album pod názvom Leporelo vydal v roku 2008 a druhý, nazvaný Na Jeden Dych, v roku 2012.

Autorsky sa podieľal tiež na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec i ďalším.

Heriban získal za svoju tvorbu viacero ocenení - trikrát si prevzal divadelné ocenenie Dosky a v roku 2015 ocenenie OTO (Osobnosť televíznej obrazovky).


Cenu za najlepší mužský herecký výkon v divadelnej sezóne 2012/2013 získal Daniel Heriban za postavu Janka Kráľa v inscenácii hry Doda Gombára a Róberta Mankoveckého www.narodnycintorin.sk , ktorú uviedlo Slovenské komorné divadlo v Martine. Nitra, 27. septembra 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič



Zdroj: https://snd.sk, https://www.csfd.sk