Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel spisovateľ vedeckej fantastiky Boris Strugackij

Boris Strugackij Foto: TASR/AP

Boris Strugackij spolupracoval so svojím starším bratom Arkadijom, ktorý zomrel v roku 1991. K ich najznámejším dielam patrí román Piknik pri ceste

>Moskva 20. novembra (TASR) - Ruský spisovateľ Boris Strugackij, ktorý so svojím bratom Akradijom tvoril známu plodnú dvojicu autorov vedeckej fantastiky, zomrel v pondelok vo veku 79 rokov.

O úmrtí B. Strugackého informoval autor jeho biografie Boris Višnevskij v rádiu Echo Moskvy a neskôr ho potvrdili aj blízki priatelia zosnulého, podľa ktorých podľahol problémom so srdcom a zápalu pľúc v pondelok večer v nemocnici v Petrohrade, uviedla agentúra AP.

Boris Strugackij spolupracoval so svojím starším bratom Arkadijom, ktorý zomrel v roku 1991. K ich najznámejším dielam patrí román Piknik pri ceste, ktorý sfilmoval režisér Andrej Tarkovskij pod názvom Stalker (1979).

Bratia boli obľúbenými spisovateľmi v Sovietskom zväze, v rokoch 1958 až 1988 publikovali 27 románov a početné poviedky. Boris Strugackij po smrti svojho brata vydal dve knihy pod pseudonymom.