Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel Wilhelm Brasse, známy ako fotograf z Osvienčimu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Historici odhadujú, že v rukách nemeckých okupantov Poľska v rokoch 1940 až 1945 zomrelo v koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka (Auschwitz-Birkenau) 1,1 milióna ľudí.

Varšava 24. októbra (TASR) - Vo veku 95 rokov zomrel v utorok Wilhelm Brasse, známy ako fotograf z Osvienčimu.

V koncentračnom tábore Osvienčim počas druhej svetovej vojny fotografoval väzňov i pokusy nacistických lekárov Josepha Mengeleho a Eduarda Wirthsa. Zomrel v meste Zywiec na juhu Poľska, informovala tlačová agentúra JTA. V roku 2005 o ňom natočili dokumentárny film s názvom Portrétista (Portrecista).

Brasse sa narodil v roku 1917 v rakúsko-poľskej rodine. Pracoval ako fotograf na juhu Poľska. Do Osvienčimu sa ako väzeň dostal po tom, čo po vypuknutí druhej svetovej vojny odmietol vyjadriť vernosť nacistickému Nemecku a miesto toho sa pridal k poľskej armáde. Nacisti ho zatkli v roku 1940 pri pokuse prejsť maďarské hranice. V koncentračnom tábore sa stal väzňom číslo 3444.

Medzi úlohami, ktoré mal ako väzeň v Osvienčime vykonávať, bolo aj fotografovanie spoluväzňov na osobné dokumenty, vďaka čomu zostala zachovaná zbierka 39.000 fotografií.

"Keď prichádzali do Osvienčimu, líca ľudí boli plné, vyzerali normálne. O niekoľko týždňov neskôr, ak boli stále nažive, boli na nepoznanie," uviedol Brasse v jednom rozhovore z roku 2009.

S postupom Červenej armády v januári 1945 dostal Brasse od svojho nacistického veliteľa rozkaz, aby všetky negatívy spálil. Ukázalo sa však, že sú nehorľavé, preto zostali zachované, píše server theaustralian.com.

Niekoľko dní pred oslobodením Osvienčimu 27. januára 1945 bol Brasse evakuovaný a ocitol sa medzi 60.000 chorými a umierajúcimi väzňami v pochode smrti do koncentračných táborov Gross-Rosen a Buchenwald. Prežil, pred oslobodením americkými jednotkami 6. mája 1945 bol zadržiavaný v táboroch Mauthausen, Melk a Ebensee na území Rakúska.

Historici odhadujú, že v rukách nemeckých okupantov Poľska v rokoch 1940 až 1945 zomrelo v koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka (Auschwitz-Birkenau) 1,1 milióna ľudí. Deväťdesiat percent obetí tvorili Židia.

"Po vojne som sa pokúšal pracovať ako fotograf, ale nemohol som. Tie úbohé židovské deti boli vždy pred mojimi očami. Existujú veci, na ktoré nikdy nemôžete zabudnúť," povedal Brasse v roku 2009.