Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrela najmladšia z Andrews Sisters - Patty, mala 94 rokov

Andrews Sisters Foto: TASR/AP

Vokálne trio nahralo celkove viac ako 400 piesní. Andrews Sisters predali v celosvetovom meradle viac ako 80 miliónov nosičov.

Los Angeles 31. januára (TASR) - Ani jedna z členiek slávneho sesterského vokálneho tria swingovej éry The Andrews Sisters, ktoré sa preslávilo v 40. a 50. rokoch aj za hranicami USA, ale pokračovalo v umeleckej činnosti až do 60. rokov, už nie je nažive.

Posledná žijúca členka zoskupenia - najmladšia Patty, plným menom Patricia Marie Andrewsová, ktorá bola vedúcou vokalistkou skupiny, zomrela v stredu doma na losangeleskom predmestí Northridge vo veku 94 rokov. Informovali o tom americké médiá s odvolaním sa na hovorcu rodiny Alana Eichlera.

Od konca 30. rokov, ako aj v priebehu nasledujúceho desaťročia vyprodukovali Andrews Sisters celý rad megahitov. Medzi ich najznámejšie nahrávky patria okrem iného Bei Mir Bist Du Schön, Ferryboat Serenade, Beat Me Daddy, Eight to the Bar, Rum and Coca-Cola, ale aj I'll Be with You in Apple Blossom Time, Hold Tight, Hold Tight, či Boogie Woogie Bugle Boy of Company B alebo I Can Dream, Can't I?. Na samý vrchol amerického rebríčka sa dostali aj nahrávky sestier s Bingom Crosbym (A Hot Time In the Town of Berlin, Don't Fence Me In).



Vokálne trio nahralo celkove viac ako 400 piesní. Andrews Sisters predali v celosvetovom meradle viac ako 80 miliónov nosičov.

Prvá zo sestier LaVerne Sophia zomrela v roku 1967 vo veku nedožitých 56 rokov, ďalšia Maxine Angelyn v roku 1995 vo veku 79 rokov.

Skladby skupiny, ktorú v roku 1998 uviedli do Siene slávy vokálnych skupín, sú známe aj v mnohých cover verziách, ktoré nahrali napríklad Bette Middlerová, Christina Aguillerová či The Puppini Sisters.