Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrela organizátorka kultúrneho života v Nitre Eva Ruthová

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Eva Ruthová bola zakladateľkou Divadla poézie, organizovala Autorské večery pri fontáne, z ktorých napokon vznikol Literárny klub J. Jesenského v Nitre.

Nitra 6. novembra (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrela po ťažkej chorobe v pondelok 5. novembra bývalá redaktorka a knihovníčka Eva Ruthová. Informovala o tom Ľudmila Synaková z Mestského úradu v Nitre. Eva Ruthová bola zakladateľkou Divadla poézie, organizovala Autorské večery pri fontáne, z ktorých napokon vznikol Literárny klub J. Jesenského v Nitre. Pod jej vedením sa tento klub dostal do povedomia kultúrnej verejnosti nielen v Nitre, ale i na celom Slovensku.

„Vo veľkej miere sa počas svojho života pričinila o šírenie dobrého mena Nitry ako mesta, ktoré si ctí tradíciu a váži si svojich rodákov, dejateľov na poli kultúrnom, umeleckom i spoločenskom,“ uviedla Synaková. Ako dodala, vďaka veľkej dávke empatie sa dlhé roky podieľala na smútočných rozlúčkach so zosnulými. Na poslednej ceste vyprevadila viac ako 1500 Nitranov. Mesto Nitra ocenilo všestranné kultúrne a spoločenské aktivity Evy Ruthovej, ktoré prispievali k vytváraniu dobrého mena Nitry, a udelilo jej v roku 2009 Cenu mesta Nitra.