Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrela sólistka českého Národného divadla, operná speváčka Zikmundová

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Jej poslednou operou v pražskom Národnom divadle bola v sezóne 1990/1991 Dvořákova Čert a Káča.

Praha 2. novembra (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrela v nedeľu dlhoročná sólistka českého Národného divadla (ND), operná speváčka Eva Zikmundová. Sopranistka po prvý raz vystúpila na scéne ND v roku 1957 ako Vendulka v opere Bedřicha Smetanu Hubička. Hrala titulnú rolu v Rusalke od Antonína Dvořáka, v Šárke od Zdeňka Fibicha stvárnila postavy Mlady a Svatavy.

Jednou z jej najúspešnejších úloh sa stala Sieglinda vo Valkýre od Richarda Wagnera. V roku 1958 sa stala sólistkou Opery ND zostala ňou až do roku 1991. Podieľala sa aj na mnohých zahraničných inscenáciách - bola stálym hosťom berlínskej Deutsche Staatsoper, vystupovala tiež na operných scénach v Benátkach, Janove či Budapešti, uvádza webový portál Operaplus.cz.

Jej poslednou operou v pražskom Národnom divadle bola v sezóne 1990/1991 Dvořákova Čert a Káča. V záverečnej fáze svojho pôsobenia v ND sa vďaka skúsenostiam uplatnila ako asistentka réžie. Okrem umeleckej a pedagogickej činnosti bola i prekladateľkou; do češtiny preložila niekoľko zahraničných publikácií o speváckom umení, dopĺňa internetový portál iDNES.cz.

Eva Zikmundová, rodená Mašková, sa narodila v roku 1932 v Kroměříži. Študovala spev na Konzervatóriu a Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne, ako aj na Hudobnej fakulte Akadémie múzických umení (AMU) v Prahe, ktorú absolvovala pod vedením Zdeňka Otavu. V roku 1953 sa vydala za cestovateľa Miroslava Zikmunda - v súčasnosti 101-ročného -, s ktorým má syna.