Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Zóna A oslavuje 30 rokov svojej existencie na koncertnom turné

Plagát k turné Foto: RF Agency

Pre Bratislavu pripravujú dva špeciálne koncerty 30. apríla a 1. mája, kde sa na pódiu predstaví vždy aj viacero hostí, či už bývalých členov kapely, alebo spriaznených muzikantov.

Bratislava 24. marca (TASR) - Kultová slovenská punkrocková kapela Zóna A je na scéne už 30 rokov. Okrúhle jubileum sa rozhodla osláviť celoročným koncertným turné po Slovensku a Česku a v závere roka sa chystá vydať aj nový album.

Fanúšikov potešia na koncertnom Zóna A XXX Tour (1984-2014). Prvé koncerty v Žiline, Topoľčanoch, Martine, Ostrave, Olomouci aj Prahe už majú z sebou, najbližšie budú koncertovať 4. apríla v Liptovskom Mikuláši, deň nato v Považskej Bystrici. Pre Bratislavu pripravujú dva špeciálne koncerty 30. apríla a 1. mája, kde sa na pódiu predstaví vždy aj viacero hostí, či už bývalých členov kapely, alebo spriaznených muzikantov. Zoznam vystúpení v prvom polroku ukončia koncertom 27. júna na Topfeste.

Skupina začala písať svoju históriu v apríli 1984 po rozpade kapely Paradox, kedy jej spevák Peter „Koňýk“ Schredl a gitarista Jaro „Leďo“ Lederleitner zakladajú s bývalými členmi kapely Ex Tip – bubeníkom Petrom „Ozi“ Hurtigom a gitaristom Sveťom Korbelom skupinu Zóna A. Na basgitaru prichádza jeden z prvých bratislavských punkrockerov Braňo Alex. Prvý koncert kapela odohrala v bratislavskom Lamači o tri mesiace neskôr.



„Tridsať rokov? Mne sa to pôvodne vôbec nechcelo oslavovať. Veď keď má kapela 30 rokov, tak je jasné, že to sú starí páprdovia, ktorí dávno stratili šťavu, tak čo tam naoslavuješ? Kapely sú dobré, keď sú mladé, plné energie, teda aspoň tie punkrockové. Ale keď som to hovoril kamarátom a fanúšikom, že žiadne oslavy nebudú, tak na mňa pozerali dosť nechápavo. No tak dobre, tak budeme oslavovať. Nuž a kebyže na koncertoch niečo popletieme, alebo zabudnem text, alebo niečo podobné, tak to nie je pre to, že by sme boli starí, ale pre to, že oslavujeme 30 rokov,“ uviedol pre médiá spoluzakladateľ kapely a spevák Koňýk.

Zóna A je v poslednom období aj tvorivou kapelou. V súčasnosti má rozpracovaných približne 20 nových pesničiek a keď všetko vyjde ako má, do konca roku 2014 by mohli nahrať novú platňu. Po albumoch Potopa (1990), Nie je to tak zlé (1993), Útok na špicu hitparády (1994), V životnej forme (1996), Nech žijeme (1999), Nikto nevie jak to dopadne (2000), Na predaj (2004), Klenoty a odpadky (2007) a zatiaľ poslednom Všetko najlepšie! (2010) by sa tak fanúšikovia už tento rok mohli dočkať v poradí jej deviateho albumu.

TASR informoval PR manažér kapely Roman Fecko.