Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zuza v záhradách predstaví slovenskú kinematografiu na Berlinale

Snímka z filmu Zuza v záhradách. Foto: Youtube/Maur film

Koprodukčný krátky animovaný film hovorí o malom dievčatku, ktoré má strach, no zároveň ju láka tajomstvo nepoznaného

Bratislava 8. februára (TASR) - Slovenskú kinematografiu bude v oficiálnom programe 72. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne reprezentovať krátky animovaný film Zuza v záhradách z dielne režisérky Lucie Sunkovej. "Na festivale či jeho trhovej časti sa však budú skloňovať viaceré mená slovenských tvorcov," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Berlinale sa uskutoční od 10. do 20. februára, filmová časť sa koná fyzicky, trhová časť bude prebiehať online.

Koprodukčný krátky animovaný film Zuza v záhradách (2022) hovorí o malom dievčatku, ktoré má strach, no zároveň ju láka tajomstvo nepoznaného. Autorkou filmu je česká režisérka, scenáristka a animátorka Lucie Sunková, ktorá sa zameriava na techniku maľby olejovými farbami na sklo a tiež napísala a ilustrovala niekoľko kníh pre deti.



Medzi trhovými projekciami budú na berlínskom festivale uvedené tri slovenské filmy. Záujemcovia si budú môcť pozrieť film Petra Kerekesa Cenzorka (2021), ktorý vznikol za múrmi ženskej väznice. Projekciu na trhu bude mať aj snímka Chyby (2021) Jána Prušinovského o tom, že človeka môže dobehnúť jeho vlastná minulosť aj vtedy, keď to najmenej čaká.

Snímka z filmu Cenzorka.
Foto: Youtube/Punkchart films


Jediným filmom zo slovenských zástupcov na Berlinale, ktorého čaká trhová projekcia a ešte nemal oficiálnu premiéru, je historická dráma Piargy (2022) režiséra Iva Trajkova. Film odohrávajúci sa v roku 1939 je inšpirovaný novelou Františka Švantnera a podľa tvorcov je zrkadlom pokrivenej morálky spoločnosti. "Zároveň je naturalistickou metaforou o podriadenej pozícii ženy v patriarchálnej spoločnosti. V hlavnej ženskej úlohe sa predstaví slovenská herečka Judit Bárdos," poznamenala Nôtová.

Na koprodukčnom trhu Berlinale Co-Production Market sa predstaví pripravovaný film producenta a režiséra Ivana Ostrochovského Prameň. Film sa odohráva v socialistickom Československu 80. rokov minulého storočia a zameriava sa na sterilizácie Rómiek a fungovanie interrupčných komisií. Na Berlinale Co-Production Market predstaví v rámci Co-Pro Series svoju minisériu Podozrenie aj Michal Blaško.