Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zuzana Mikulcová predstavuje projekt Fúzie so skladbou Kráľovstvo

Na snímke z videoklipu Kráľovstvo Zuzana Mikulcová. Foto: Youtube/Zuzana Mikulcová

Do projektu Fúzie sa doteraz zapojili hudobníci Dan Bárta, Barbora Mochowa, Jakub König, Lara Abou Hamdan, Gábor Tokár aj ďalší umelci.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová v spolupráci so zahraničnými umelcami pripravuje nový album. Projekt Fúzie je audiovizuálna umelecká reflexia na súčasnú spoločenskú situáciu v otázkach národnostných menšín a narastajúceho extrémizmu a rasizmu. Prvou je skladba Kráľovstvo, ktorá vznikla v spolupráci s Danom Bártom. Zároveň vytvorili aj videoklip, ktorý nakrútil Dominik Janovský. TASR o tom informoval PR manažér Rado Mešša.

„Fúzie sú mojím vysneným projektom. Spoluprácou a spájaním so zahraničnými umelcami sa vytvárajú unikátne skladby, ktoré sú našou reakciou na narastajúce tendencie extrémizmu a rozdeľovania spoločnosti. Projekt mám v hlave už dva - tri roky a posledný rok a pol na ňom aktívne pracujem spolu s Andrejom Hruškom a Dominikom Janovským, teraz sa nám to konečne podarilo a Fúzie pomaly dostávajú svoju podobu,“ povedala pre médiá Mikulcová.

„Pieseň Kráľovstvo som napísala už dávnejšie, ale nikdy som ju úplne nedokončila, pretože som mala pocit, že jej niečo chýba. Danov hudobný a textársky vklad tú pieseň posunul na jej úplný vrchol. Pre mňa bola veľká česť s Danom spolupracovať, pretože vždy som ho mala v najvyššej možnej elite spevákov,“ hovorí speváčka.



Do projektu Fúzie sa doteraz zapojili hudobníci Dan Bárta, Barbora Mochowa, Jakub König, Lara Abou Hamdan, Gábor Tokár aj ďalší umelci. Na jar 2021 by mal album Fúzie vyjsť v českom vydavateľstve Tranzistor. Jeho predzvesťou je skladba Kráľovstvo. Podobne ako pri všetkých skladbách tohto projektu vznikala spolu so zvukovou aj obrazová podoba. Videoklip z nahrávania nakrúcal Dominik Janovský.

„Dostal som niekoľko piesní od Andreja Hrušku s tým, že je to projekt Fúzie a či by som do toho nešiel, že si môžem vybrať skladbu a vypočuť si speváčku - či sa mi páči a tak. Pri skladbe Kráľovstvo som cítil, že tam by som sa mohol dobre zmestiť, tak som sa k nej prihlásil. Jednoducho, keď Fúzie, tak Fúzie. Rád som si to zahral, rád som sa niečomu novému priučil,“ doplnil Bárta.

„Dnešná situácia nás doniesla do bodu, keď potrebujeme získať pre naše Fúzie aj pomoc. Pomôcť albumu môžu všetci, ktorí nás chcú podporiť predobjednávkou albumu. Každý získa okrem albumu aj odmenu za to, že nás podporil a stal sa súčasťou nášho ambiciózneho projektu,“ dodala na záver Mikulcová.