Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Zverejnili výzvu na predkladanie nominácií na Cenu ministerky kultúry

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nominácie v jednotlivých kategóriách posúdi odborná porota, odovzdávanie cien sa uskutoční v prvej polovici septembra.

Bratislava 2. februára (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR vyhlásilo výzvu na predkladanie návrhov na laureátov Ceny ministerky kultúry SR za rok 2022. Ocenenie udelia za výnimočný prínos v oblasti umenia, za výnimočný prínos inštitúcií v oblasti kultúrneho dedičstva alebo kultúrno-osvetovej činnosti a za dlhodobý alebo celoživotný prínos v oblasti kultúry.

"Písomné návrhy kandidátov v prípade nominácií za oblasť kultúrneho dedičstva alebo kultúrno-osvetovej činnosti možno predložiť do 28. februára, v prípade kategórií za výnimočný prínos v oblasti umenia a dlhodobý alebo celoživotný prínos v oblasti kultúry do 20. marca," informoval rezort kultúry.

Nominácie v jednotlivých kategóriách posúdi odborná porota, odovzdávanie cien sa uskutoční v prvej polovici septembra.

Ocenenie, ktorého držiteľom môžu byť jednotlivci i kultúrne inštitúcie, je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, knižničných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.

V minulom roku ocenenia udelili spisovateľke Jane Bodnárovej, opernej speváčke Eve Bodorovej, baletnému majstrovi Romanovi Novitzkému, Knižnici pre mládež mesta Košice, literárnemu vedcovi, historikovi a kritikovi Milanovi Hamadovi, muzikologičke, hudobnej kritičke a publicistke Terézii Ursínyovej, herečke a pedagogičke Božidare Turzonovovej a herečke a pedagogičke Emílii Vášáryovej.