Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Nový umelecký šéf zvolenského divadla je Peter Palik

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Nový umelecký šéf už so zvolenským divadlom spolupracoval.

Zvolen 4. mája (TASR) – Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene má nového umeleckého šéfa. Stal sa ním režisér Peter Palik, ktorý nahradil doterajšieho umeleckého šéfa a dramaturga DJGT Jána Chalupku, ktorý túto funkciu zastával od roku 2012.

Nový umelecký šéf už so zvolenským divadlom spolupracoval. Pripravil tam oceňované inscenácie Balada pre banditu, Mandragora a Pom Pomove rozprávky.

Peter Palik je absolventom Divadelnej fakulty VŠMU v Bratislave, kde na Katedre bábkarskej tvorby vyštudoval bábkarskú réžiu a dramaturgiu. V roku 2009 sa stal dramaturgom v Bábkovom divadle Žilina a stál pri založení festivalu Bábková Žilina. V rokoch 2014 - 2017 bol interným režisérom v Spišskom divadle.

"Ako režisér a dramaturg spolupracuje s divadlami na Slovensku, v Česku, Poľsku, Nemecku a Maďarsku. Tiež ako režisér a autor rozhlasových hier spolupracuje s Rozhlasom a televíziou Slovenska. Systematicky sa venuje tvorbe pre deti a mládež. Je autorom vyše tridsiatich divadelných hier a dramatizácií, tiež niekoľkých kníh pre deti," uviedla pre TASR dramaturgička DJGT Uršuľa Turčanová.

Popri režijnej a autorskej činnosti pedagogicky pôsobí na Katedre bábkarskej tvorby Divadelnej fakulty VŠMU, kde sa v roku 2017 habilitoval na docenta. Za svoju umeleckú tvorbu získal viaceré významné ocenenia doma i v zahraničí.