Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zvolenské divadlo uvedie premiéru Tajovského hry Ženský zákon

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského, foto z archívu. Foto: Facebook Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

Podľa dramaturga presne vystavaná hra s plastickými postavami ponúkla inscenátorom priestor pre hravé herecké kreácie.

Zvolen 21. februára (TASR) – Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) uvedie v posledný februárový piatok premiéru veselohry Ženský zákon. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová.

Ako dodala, autorom hry je dramatik a zároveň patrón divadla Jozef Gregor Tajovský. Spolu so štvorčlenným inscenačným tímom a sedemčlenným hereckým kolektívom ju na zvolenské javisko postavil umelecký šéf divadla Peter Palik. „Vlastnú originálnu úpravu a výklad režisér podporuje štylizovanou scénografiou. Kostýmy sú inšpirované ľudovým krojom a doplnené detailmi, ktoré korešpondujú s celkovým konceptom,“ uviedol dramaturg DJGT Ján Chalupka s tým, že inscenáciu, ktorá kombinuje moderné a tradičné, prifarbuje aj scénická hudba Martina Geišberga.

Podľa dramaturga presne vystavaná hra s plastickými postavami ponúkla inscenátorom priestor pre hravé herecké kreácie. „Osobitý humor Tajovského takto často dostáva podoby súčasnej komiky. Úsporný jazyk s originálnymi rečovými zvratmi zostáva jedným z pilierov inscenácie a dodnes svedčí o dramatikovom majstrovstve dialógu,“ spomenul. Nosnými postavami Ženského zákona sú herečky Dominika Výrostek Misárová a Barbora Špániková. „Ich rodičovská sebeckosť a tvrdohlavosť vyvolajú nečakaný konflikt medzi vlastnými rodinami i deťmi, ktoré smerovali k uzavretiu manželstva,“ poznamenal.

Pripomenul tiež, že prvý premiérový titul Divadla Jozefa Gregora Tajovského v roku 2022 tematicky podčiarkuje motto 73. sezóny divadla, ktorým je identita. „Ženský zákon je v línii hier v repertoári DJGT, ktoré inovatívne interpretujú regionálne kultúrne dedičstvo. Premiéra zvolenskému obecenstvu predstaví v poradí štvrté naštudovanie známej veselohry. Predchádzajúce boli v rokoch 1950, 1964 a 1979,“ podotkol Chalupka.

Všetky informácie môžu záujemcovia získať prostredníctvom webovej stránky www.djgt.sk. Zriaďovateľom DJGT je Banskobystrický samosprávny kraj.