Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Zvolenské divadlo zatiaľ nemuselo zrušiť žiadne predstavenia

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Svoju 73. divadelnú sezónu otvorilo na jeseň Divadlo Jozefa Gregora Tajovského Gogoľovou satirickou komédiou Revízor.

Zvolen 9. októbra (TASR) – Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) od začiatku novej divadelnej sezóny nemuselo pre pandémiu nového koronavírusu zrušiť žiadne svoje predstavenia. Pre TASR to uviedla dramaturgička DJGT Uršuľa Turčanová.

Divadlo stále hrá, uviedlo aj dve nové premiéry. Inscenáciu Revízor začiatkom septembra a inscenáciu Čakanie na Godota 1. októbra,“ dodala s tým, že DJGT hrá pri obmedzenej kapacite a v podmienkach vyplývajúcich z kultúrneho semaforu a COVID automatu. „Aktuálne funguje v režime OTP pri predstaveniach v sále a v režime kompletne zaočkovaní pri predstaveniach v štúdiu,“ zdôraznila. Podľa nej divadlo robí maximum pre bezpečnosť každého jedného diváka ako aj svojich zamestnancov.

Pripomenula tiež, že v septembri i v októbri DJGT hosťovalo napriek súčasným podmienkam s inscenáciou Čepiec v hlavnom programe dvoch medzinárodných festivalov. Bolo to na Medzinárodnom festivale Setkání v Zlíne a na jubilejnom 30. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra v Nitre. Ako ďalej spomenula, zvolenské divadlo uviedlo v septembri sériu predstavení pre zdravotníkov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb v rámci podujatia „Kultúra ďakuje ľuďom v prvej línii v boji s pandémiou“.

Svoju 73. divadelnú sezónu otvorilo na jeseň Divadlo Jozefa Gregora Tajovského Gogoľovou satirickou komédiou Revízor. Tá prišla na dosky zvolenského divadla prvýkrát. „Spúšťačom bravúrnej špirály humorných situácií je náhodne odhalená kontrola štátneho revízora v dovtedy pokojnom provinčnom mestečku. Následná zámena postáv spôsobuje čoraz väčšie zemetrasenie v radoch vystrašených lokálnych úradníkov,“ poznamenala Turčanová a doplnila, že Revízor v úprave a réžii umeleckého šéfa DJGT Petra Palika je pre priaznivcov ruskej klasiky a tiež pre divákov, ktorí majú radi spoločenskú satiru.