Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Rezort kultúry zvýši finančné zdroje na budovanie kreatívnych centier

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: TASR Martin Baumann

Zvýšená alokácia prispeje k vytvoreniu ďalších troch projektov, konkrétne v Trenčíne, Trnave a Košiciach.

Bratislava 2. júla (TASR) - Ministerstvu kultúry (MK) SR sa podarilo zvýšiť finančné zdroje na budovanie kultúrnych a kreatívnych centier o takmer 11 miliónov eur. Zvýšená alokácia prispeje k vytvoreniu ďalších troch projektov, konkrétne v Trenčíne, Trnave a Košiciach.

"Žiadatelia uvedených projektov splnili v rámci výzvy podmienky poskytnutia príspevku, ale pre nedostatok disponibilných zdrojov centralizovanej výzvy ich projekty neboli podporené a zaradili sa do tzv. zásobníkových projektov," vysvetlila štátna tajomníčka rezortu Zuzana Kumanová.

Zvýšená alokácia, ktorá dosiahla po doplnení výšku 85 miliónov eur, pomôže vybudovať kultúrno-kreatívne centrum v gescii Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, kreatívne centrum Univerzity sv. Cyrila v Trnave a Rozhlas a televízia Slovenska rozšíri svoju sieť kreatívnych centier popri štúdiách v Bratislave a Banskej Bystrici aj o kreatívne centrum štúdia RTVS v Košiciach.

"Teší ma, že vybudovaním týchto centier prispejeme k vytvoreniu priaznivého prostredia na rozvoj a podporu talentov. Centrá taktiež podporia rozvoj malého a stredného podnikania, zamestnanosť a tvorbu pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle,“ upozornila Kumanová.

V najbližších dňoch sa uskutoční podpis zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s úspešnými žiadateľmi a nasledovať budú ďalšie úkony spojené s vykonávaním verejného obstarávania a celkovou realizáciou aktivít projektov, ktoré musia byť ukončené do konca roka 2023.