Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. december 2025Meniny má Adam a Eva
< sekcia Magazín

4 tipy, ako si pripraviť skvelú kávu

Foto: TASR/Štefan Puškáš

O rope sa hovorí ako o čiernom zlate, no milióny kávomilcov by s týmto tvrdením nesúhlasili.

Bratislava 13. októbra (OTS) - Je to práve káva, ktorá ich postaví na nohy počas rán, keď by im od seba viečka neodlepil ani najvýkonnejší vysokodzvižný vozík. A práve tá je pre nich čierne zlato. Lenže tu prichádza problém – doma pripravená káva nie je ani zďaleka taká dobrá ako tá z vašej obľúbenej kaviarne. Zmeňte to. Tieto 4 tipy vám s tým pomôžu.

1. Dobrá káva: Ak ste zvyknutý odhrnúť záclony a pozerať so šálkou skvelej kávy do nového dňa, musíte si uvedomiť, že bez kvalitnej zmesi to nepôjde. A takú v supermarketoch nekúpite. Tu platí pravidlo ako pri varení – jedlo je rovnako dobré, ako dobré sú vami použité suroviny. Aj preto je najlepšie, ak máte v meste malú pražiareň, kde majú vždy čerstvú kávu, prípadne si kupujte rovnakú kávu, akú používajú vo vašej obľúbenej kaviarni.

2. Pravidlo 15:
Toto je veľmi dôležité pravidlo, ktoré však nie je vôbec jednoduché dodržať. Prečo? Lebo hovorí o tom, že zozbieraná káva by mala byť upražená najneskôr do 15 mesiacov. Tým to však nekončí – káva by mala byť zomletá najneskôr 15 dní po pražení a zaliata vodou najneskôr 15 minút po jej zomletí. Aj preto doma potrebujete mať mlynčeky na kávu. Teda ak si chcete pripraviť skutočne lahodnú kávu. Áno, dá to viac práce, ale výsledok stojí za to.

3. Kvalita vody a teplota vody: Kvízová otázka: koľko percent vody obsahuje káva? Až 99 %, takže je jasné, že voda chuť nápoja ovplyvňuje. Máte tvrdú, páchnucu či inak nekvalitnú vodu? Hľadajte alternatívu – pomôžu filtračné kanvice, balená voda alebo si pokojne zájdite k prameňu a tam si naberte vodu do zásoby. Zmena chuti k lepšiemu bude okamžitá. Okrem toho je dôležitá aj správna teplota vody pri zalievaní – ideálnych je 90 °C (ak vám voda zovrie v kanvici, počkajte cca 30 sekúnd a teplota vody klesne na túto úroveň).

4. Čistota pol dobrej kávy: Nech si kávu pripravujete v koťogu, džezve, rýchlovarnej kanvici, či v kávovare, je dôležité aby ste toto zariadenie mali vždy čisté. Dajte si na tom záležať.