Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Magazín

4 tipy ako znížiť náklady do domácnosti

Foto: Lyoness Slovakia

Otázku ako si udržať vyrovnaný rozpočet a nežiť od výplaty k výplate rieši nejedna slovenská domácnosť.

Bratislava 27. septembra (OTS) - Podľa údajov Štatistického úradu SR sa priemerné hrubé mesačné výdaje štvorčlennej rodiny v roku 2016 vyšplhali na 1710 eur. Ako sa dajú znížiť?

Menej spotrebovanej energie – nižšie výdavky

Náklady na vodu, plyn a elektrinu predstavujú v povinných výdajoch domácností nemalú položku. Znížiť ich je možné napríklad reguláciou spotreby. Ako ju docieliť? Rady o úsporných žiarovkách, kvapkajúcej vode a podobné už poznáme všetci. Problém je, že čiastkové riešenia nám veľmi nepomôžu, chce to komplexný prístup. Ako na to? Mnohí alternatívni dodávatelia energií ponúkajú v rámci svojich služieb energetického poradenstva aj bezplatnú službu energetického auditu domácnosti. Odborník, ktorý navštívi dom alebo byt, pripraví plán úsporného hospodárenia, navrhne opatrenia a výhodné riešenia na zníženie spotreby tak, aby ste dokázali ušetriť.
Foto: Lyoness Slovakia

Využívajte vernostné programy a zľavy
Ako nakupovať lacnejšie potraviny a spotrebný tovar? Využívajte zľavy a sezónne výpredaje, ušetriť môžete aj vďaka vernostnej cashback karte. Pri nákupe v partnerskom obchode alebo e-shope sa vám časť zaplatenej sumy vráti späť na účet a dokonca aj v prípade, ak ide o kúpu už zľavneného tovaru. Čiže šetríte viacnásobne. Ďalšie výhody môžete využívať vďaka vernostným bodom, ktoré preukazovaním karty pri nákupoch zbierate.
Foto: Lyoness Slovakia

Zbavte sa zbytočných poplatkov
Šetriť sa dá aj na bankových službách. Ľudia s príjmom nižším ako 400 eur majú nárok na bankový účet zadarmo. Ide o tzv. základný bankový účet a na jeho vybavenie je potrebné doložiť čestné prehlásenie o príjme. Pre ľudí s mesačným príjmom vyšším ako 400 eur je v ponuke tzv. štandardný bankový účet s mesačným poplatkom 3 eurá. Na rozdiel od základného účtu ponúka navyše výbery z bankomatov v zahraničných pobočkách bánk.

Doplácate na úroky z omeškania? Ak vlastníte kreditnú kartu splácajte dlžnú sumu do požadovaného termínu. Vyhnete sa tak zbytočným a tiež vysokým úrokom. Pozor aj na skryté poplatky. Plánujte výbery z bankomatu, aby ste nemuseli navštíviť konkurenčný bankomat a následne platiť za výber hotovosti.

Financie pod kontrolou vďaka technológiám
Rodinný rozpočet udržíte pod kontrolou oveľa jednoduchšie pomocou mobilných aplikácií. V slovenskom jazyku je k dispozícii napríklad appka, ktorá je určená na sledovanie príjmov a výdavkov rodiny či jednotlivca. Aplikácia umožňuje získať aktuálny prehľad o stave rodinného rozpočtu, možnosť spätne vyhodnotiť naše hospodárenie a plánovať ďalšie obdobie.