Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

5 tipov pre predĺženie životnosti batérie bezdrôtových slúchadiel

Ilustračné foto Foto: 123rf.com

Bezdrôtové slúchadlá sú skvelý a užitočný vynález.

Bratislava 9. marca (OTS) - Až do chvíle, keď im nečakane, v polovici vášho obľúbeného podcastu, dôjde šťava. Zistite, ako sa tomu vyhnúť. Tieto overené tipy z praxe pomôžu.

1. Nabíjajte na 80 %
To, koľko hodín vaše bezdrôtové slúchadlá vydržia, sa líši u každého výrobcu. Nech už je to 5 či 8 hodín, na toto číslo sa veľmi nespoliehajte. Vypočítava sa totiž v laboratóriách pri optimálnych podmienkach, ktoré v teréne len tak ľahko nenájdete. Informácia, ktorá by pre vás mala byť smerodajná je, že batérie najradšej pracujú v rozmedzí nabitia 20 až 80 %. Ak chcete životnosť batérie u bezdrôtových slúchadiel predĺžiť, nenabíjajte ich na maximum.
TIP: Pri AirPods slúchadlách využite funkciu optimalizovaného nabíjania, ktorá vám batériu nikdy nenabije na maximum.

2. Používajte jedno slúchadlo
Najjednoduchšie sa vybitiu vyhnete tak, že budete vždy používať len jedno slúchadlo. To druhé sa bude zatiaľ nabíjať. Znamená to, že ak sa vám to prvé vybije, druhé je pripravené okamžite ho nahradiť.

3. Dlhé vybitie bezdrôtovým slúchadlám nesvedčí
Aj v tomto prípade platí, že batéria sa cíti komfortne v rozpätí 20 až 80 % svojej kapacity. Dlhodobý stav vybitia jej životnosť rozhodne nepredlžuje. I keď slúchadlá nevyužívate pravidelne, snažte sa ich aspoň pravidelne nabíjať. Nezabúdajte, nikdy nie úplne!

4. Vypnite pokročilé funkcie
Sľubujú lepší komfort a zároveň sú jedným z najväčších žrútov energie. Ak pokročilé funkcie práve nepotrebujete používať, vypnite ich. Je to cesta k dlhšej výdrži vašich slúchadiel.

Konkrétne vypnite:
· Aktívne potlačenie hluku z okolia (ANC)
· Transparentný režim
· Hlasové ovládanie (napr. Siri)
· Priestorový zvuk
· Detekciu nasadenia
· Lokalizačné funkcie

5. Pozor na teplotu
Slúchadlá nemajú radi mrazy ani horúčavy. Najviac im vyhovujú teploty približne od 0 do 35 °C. Dlhodobé vystavenie slúchadiel extrémnym teplotám môže znateľne znížiť výdrž vašej batérie. Preto ich nenechávajte napríklad len tak pohodené v aute, kde dokáže teplota v lete rýchlo vyletieť hore a v zime zase rýchlo klesnúť na vonkajšiu teplotu.