Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

7 tipov ako sa starať o vaše vlasy, aby boli zdravé a krásne aj v zime

Foto: Oksy001 / Shutterstock.com

Vlasy sú korunou krásy a je úplne jedno, či je leto alebo zima. V lete vlasy trpia nadmerným vysúšaním od slnka, v zime zasa pobytom v prekúrených priestoroch.

Bratislava 21. januára (OTS) - Na to, aby ale vaše vlasy netrpeli a vyzerali zdravo a krásne za každých okolností, vám prinášame niekoľko tipov.

1. Správna strava
Možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale základom zdravých vlasov je správna strava. Vlasové bunky sú totiž najrýchlejšie rastúce bunky v tele a zároveň sú aj prvé, ktoré sú zasiahnuté, ak vaša strava nie je dostatočne vyvážená alebo vám niečo chýba. Pre zdravie vlasov sú 2 najdôležitejšie zložky železo a bielkoviny. Preto jedzte veľa listovej zeleniny, rýb, obilnín, strukovín či syra a jogurtov. Správna výživa vlasov totiž začína z vnútra.

2. Pozor na mokré vlasy
Mokré vlasy češte mimoriadne opatrne, pretože sú krehké a náchylné na lámanie. Používajte hrebeň so širokými zubami a čo najjemnejšie ním prechádzajte od korienkov po končeky vlasov. Príliš neťahajte.

3. Používajte ochranné prostriedky na vlasy
Na úpravu vlasov do elegantného účesu je vhodná dobrá žehlička na vlasy. Aby ste však mohli využívať žehličku dlhodobo, je potrebné si pred každou úpravou vlasy ošetriť ochranným sprejom, ktorý zabezpečí, že sa vlasy pri používaní horúcej plochy nepoškodia. Rovnako je potrebné vlasy chrániť aj pri fénovaní či používaní kulmy.

4. Zastrihávajte vlasy pravidelne
Aby sa zdravie a krása vlasov udržali, je potrebné pravidelne zastrihávať končeky, aby sa zbytočne neštiepili. Vhodné je zastrihávať vlasy každých 6- 8 týždňov aspoň o 0,5 cm. Zabránite tak štiepeniu končekov a vlasy porastú rýchlejšie.

5. Neumývajte si vlasy každý deň
Nie je vhodné umývať si vlasy každý deň, pretože i to ich poškodzuje. Ak si potrebujete vlasy zmývať častejšie, určite používajte kondicionér a vlasové prípravky ako sú masky či rôzne zábaly.

6. Oplachujte kondicionér na studeno
Kondicionér oplachujte studenou vodou. Je to dobré pre pevnosť aj lesk vlasov.

7. Vyhýbajte sa farbeniu
To sa jednoduchšie povie ako urobí. Farbenie vlasov patrí k dnešnej dobe a navyše v určitom veku ho musíte podstupovať, ak chcete zakryť šediny. Ak musíte vlasy farbiť, venujte väčšiu pozornosť ošetrujúcim prípravkom ako sú masky, zábaly, oleje a kondicionéry.

Zdravý look vlasov dokáže zmeniť celý vzhľad človeka. Na to, aby ste mali zdravé vlasy, je potrebné ich správne ošetrovať, a to zvnútra aj zvonka.