Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Prvý republikánsky prezident USA A. Lincoln sa narodil pred 205 rokmi

Scéna z filmu Lincoln Foto: TASR/AP

Po morálnej stránke považujú Abrahama Lincolna za jedného z najbezúhonnejších prezidentov USA.

Hodgenville/Bratislava 12. februára (TASR) - Abraham Lincoln bol 16. prezidentom USA a zároveň prvým prezidentom USA Republikánskej strany. Od jeho narodenia uplynie v stredu 12. februára 205 rokov.

Abraham Lincoln (s výškou 1,93 metra doteraz najvyšší prezident USA), ktorý zvíťazil v roku 1860 v prezidentských voľbách, stál na čele USA v rokoch 1861 až 1865 počas americkej občianskej vojny. Z jeho predvolebnej kampane pochádza pretrvávajúca tradícia prezidentských debát. Lincoln v roku 1858 absolvoval so svojím  protikandidátom, demokratom Stephanom Douglasom až sedem trojhodinových debát. Témou debaty bolo otroctvo v Spojených štátoch amerických a perspektíva únie. V boji o úrad v Bielom dome zažil Abraham Lincoln aj osobné útoky. Oponenti o ňom tvrdili, že je klamár, hypochonder a zlodej.

Po morálnej stránke považujú Abrahama Lincolna za jedného z najbezúhonnejších prezidentov USA.

Abraham Lincoln
Foto: TASR/AP
Narodil sa 12. februára 1809 v americkom Hodgenville (v ten istý deň sa narodil aj tvorca evolučnej teórie Charles Darwin). Kým ho však zvolili za prezidenta, bolo v jeho živote niekoľko zvláštnych epizód. V záchvate zlosti raz tak divoko triasol svojím politickým protivníkom, že mu takmer zlomil väzy. Vedci z univerzít v Bostone a Minnesote sa pozreli na tento problém podrobnejšie. Zistili, že Lincoln vtedy bral tabletky obsahujúce ortuť, ktorými chcel liečiť svoju melanchóliu. Tieto tabletky mali jeden vedľajší účinok - človek bol po nich agresívny, napísali vedci v časopise Perspectives in Biology and Medicine v roku 2001. Vedci použili na rekonštrukciu lieku recept z 19. storočia. Ortuťové výpary, ktoré by dve tabletky pripravené podľa neho uvoľnili v žalúdku, 40-násobne prekročili bezpečnostnú hranicu stanovenú americkým Inštitútom pre pracovnú medicínu.

Sám Lincoln si nebezpečnosť lieku uvedomil. Niekoľko mesiacov po uvedení do funkcie ho vysadil, pretože z neho robil, ako sám napísal, "zlého" človeka. V období občianskej vojny už bolo obdivované Lincolnovo sebaovládanie pri provokáciách. Keby si Lincoln neuvedomil škodlivosť tabletiek a neprestal ich používať, nebol by taký pokojný.

Aj prvý občan takej veľmoci akou sú USA bol len človek so svojimi silnými i slabými stránkami. O 16. americkom prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi je známe, že nosil vysoký cylinder, do ktorého si odkladal úradné spisy.

Obsah vreciek 16. prezidenta Spojených štátov Abrahama Lincolna, ktorý mal v deň atentátu 14. apríla 1865
Foto: TASR/AP


Pamiatku na významného prezidenta majú Američania dodnes. Možno tak označiť jednotné oslavy Dňa vďakyvzdania, významného sviatku od samých počiatkov osídľovania Ameriky. Práve prezident Lincoln ustanovil v roku 1864 jeho slávenie na štvrtý novembrový štvrtok.

Abraham Lincoln zomrel 15. apríla 1865. Deň predtým spáchal naňho atentát fanatický zástanca porazeného "Juhu" a pomätený herec John Wilkes Booth vo Fordovom divadle počas predstavenia komédie Náš americký rodák. Lincoln sa dožil 56 rokov. Necelé tri mesiace pred jeho smrťou americký Kongres 13. dodatkom k ústave oficiálne zrušil otroctvo. Oslobodenie otrokov v južných štátoch, ktoré si aj za cenu krvavého ozbrojeného konfliktu chceli udržať nezávislosť od severu proklamoval Lincoln v roku 1862.