Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Magazín

Aj v garsónke sa môžete cítiť veľkolepo

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Štyri steny, kúpeľňa a toaleta, toľko priestoru vám poskytuje garsónka.

Bratislava 16. augusta (OTS) - Ani v taktomto malom priestore cítiť sa nemusíte cítiť stiesnene, ak poznáte triky, ako opticky zväčšiť miestnosť. Nie je to nič zložité, je to hlavne hra svetla a farieb, takže to zvládnete, aj keď nie ste profesionálny dizajnér. Musíte si dávať pozor hlavne na odtiene farieb, veľkosť obývacích stien, pohoviek a množstvo dekorácie. Kde začať?

Veľa svetla a svetlých farieb
V prvom rade by ste mali do miestnosti vpustiť čo najviac prirodzeného svetla – vytiahnite žalúzie, dajte dole závesy a zbavte sa aj záclon. Ďalej platí, že pri maľovaní izby by ste sa mali vyhnúť tmavým odtieňom a zamerať sa na svetlé pastelové a a neutrálne farby. Jasným víťazom je biela. Trik je v tom, že izba nemá iba štyri steny a strop, ale musíte počítať aj podlahu, tu zvoľte krémový koberec alebo dubovú plávajúcu podlahu. Jednoducho – ďalšie svetlé farby.

Vhodný nábytok a dekorácia
Pri výbere nábytku si dajte záležať na tom, aby ste nekupovali mohutné kusy. Zamerajte sa na skrinky a pohovku s minimalistickými a čistými líniami, ktoré majú nižšie ťažisko, ktoré vám zbytočne neukrajuje z priestoru. Okrem toho si musíte dať pozor na dekoráciu – čím viac sošiek máte, tým väčšmi miestnosť vyzerá preplnene. Radšej ich vymeňte za jeden výrazný prvok. To isté platí aj pri obrazoch – jeden väčší je lepší ako 5 malých. Snažte sa zladiť rámy na obrazoch, ak ste sa ich rozhodli mať predsa len viac, do jedného odtieňa.

Úložný priestor
V takýchto malých priestoroch je vždy problém s úložným priestorom. Ak ho chcete vyriešiť, skúste to takto – nad vchodové dvere si nechajte namontovať skrinky. Okrem toho by ste na to mali myslieť pri nákupe nábytku – zamerajte sa na postele s perinákom a pohovky s úložným priestorom. Takto získate bonusové miesto, ktoré môžete využiť na zbytočnosti, ktoré vám zaberajú miesto v priestoru.