Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Ak chcete stavať, pozor na pozemok, za zlý výber si riadne priplatíte

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pri stavbe rodinného domu je dôležitý výber pozemku, ak prehliadnete túto skutočnosť, cena stavby vám môže narásť rádovo o niekoľko tisíc eur.

Bratislava 20. marca (TASR) - Zlý výber pozemku pre rodinný dom môže predražiť stavbu o niekoľko tisíc eur. Podľa stavebnej spoločnosti Ekonomické stavby (ES) pritom až 60 % ľudí, ktorí sa rozhodli stavať, nemá o pozemku dostatočné informácie.

"Realitné kancelárie často nepreverujú ponúkané pozemky dostatočne dôkladne. Väčšinou ide, našťastie, len o malé nedostatky, ale veľa klientov už na kúpe nevhodného pozemku úplne stroskotalo," informoval riaditeľ firmy ES Aleš Urbánek.

Pri výbere vhodného stavebného pozemku je v prvom rade potrebné zvoliť správnu veľkosť a tvar pozemku. Veľmi dôležitá je takisto vhodná svahovitosť alebo orientácia na svetové strany.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Z právneho hľadiska je potrebné overiť, akú funkciu má pozemok v relevantnom územnom pláne, a zistiť prípadné bremená. Pred začatím stavby by si mal byť stavebník istý, že nebude problém s napojením plánovaného domu na všetky potrebné inžinierske siete. Podstatný je aj prístup k pozemku po verejnej komunikácii.

Podľa ES však len overenie spomínaných informácií nestačí. Pred samotnou kúpou pozemku by mal záujemca zvážiť aj spôsob, akým si chce zadovážiť finančné prostriedky. Nevhodným financovaním sa totiž môže skomplikovať alebo znemožniť čerpanie úveru.

Zásadná je takisto kúpna zmluva. Jej uzatvorenie by malo vždy prebiehať za pomoci právnika, ktorý sa na túto oblasť špecializuje.