Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Aké zariadenie je typické pre škandinávsky štýl bývania

Ilustračné foto Foto: Antoha713 / Shutterstock.com

Škandinásky štýl bývania je veľmi populárny, jeho hlavnými výhodami sú najmä rozmanité bytové doplnky a funkčné prvky.

Bratislava 27. septembra (OTS) - Svojou jednoduchosťou sa môže radiť tiež k populárnemu minimalistickému štýlu, ktorý sa vyznačuje neutrálnymi farbami a čistými líniami. Ak si chcete svoje bývanie prispôsobiť a zariadiť v tomto štýle, tak by ste sa mali oboznámiť s prvkami a dekoráciami, ktoré sú pre škandinávsky štýl typické.

Aké materiály prevládajú v škandinávskom štýle?
Materiály, ktoré môžeme vidieť v škandinávskom štýle sú naozaj rôznorodé. Populárne sú hlavne prírodné materiály, ako je napríklad vlna, drevo, sklo, rôzne textílie a kožušina. Textílie môžete využiť ako dekoratívny prvok, napríklad pri výbere závesov. Čo sa týka farieb, tak tu silno prevládajú hnedé a krémové odtiene, spolu s klasickou sivou a bielou farbou, prípadne ich rôznymi kombináciami.

Inšpirácia v prírode
Určite oceníte jeho čisté línie, ktoré vyniknú vďaka jednoduchým návrhom na základe prírodnej inšpirácie. Funkčnosť štýlu podporujú aj udržateľné a kvalitné kúsky nábytku, ktoré pôsobia vkusným dojmom. Škandinávsky štýl bývania dokáže zmeniť aj ten najviac jednoduchý alebo chladný priestor na moderné bývanie, ktoré je spojené s prírodou. Pre škandinávsky štýl bývania je tiež typický vzdušný priestor, ktorý je dostatočne presvetlený.


Zdroj foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Štýlová skriňa
Rohovú šatníkovú skriňu vyberajte v neutrálnych farebných odtieňoch, ktoré sú vhodné k minimalistickému zariadeniu. Vhodná je napríklad biela farba, ktorá spája čisté línie a jednoduché spracovanie, tak dokonalo vynikne. Nemusíte sa báť ani svetlých drevených dekórov, ktoré je možné skombinovať s výraznými dekoráciami.

Kvalitná šatníková skriňa by vám mala poskytnúť dostatok priestoru, ideálne je, ak má poličky a tiež šatníkovú tyč. Umožnia vám tak dobrú organizáciu a postarajú sa o dokonalý poriadok, ktorí oceníte pri väčšom množstve vecí. Materiál prispôsobte podľa faktu, kde sa rozhodnete šatníkovú skriňu umiestniť. Ideálne je vybrať skriňu v bielej farbe s detailným dekórom, ktorý stojí za povšimnutie.

V prípade, že si vyberáte nábytok do detskej izby alebo kancelárie, tak budete potrebovať aj PC alebo písací stôl. K škandinávskemu štýlu sa bude skvele hodiť stôl v bielom odtieni s dreveným dekórom. Najviac však vyniknú čisté línie, ako je to v minimalistickom štýle.


Zdroj foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Zvážte výber nadčasových dekorácií
Pre škandinávsky štýl sú typické dekorácie, ktoré vyjadrujú vzťah k prírode a zároveň majú jednoduchý dizajn. Neutrálna farebná paleta vám umožňuje sa pohrať s dizajnom a nebáť sa zaujímavých materiálových kombinácií. Jasné farby tak nebudú pôsobiť chladne, ale naopak prinesú do interiéru teplo. Hlavne kombinácie s drevom celý priestor zútulnia. Vhodné sú aj geometrické vzory a romantické prvky kvetov. Nezabudnite tiež na populárne kontrasty, keďže výsledkom bude pohodlné a útulné prostredie.

Ak si chcete vytvoriť útulný škandinávsky štýl u seba doma, tak to môžete dosiahnuť pridaním neutrálnych farieb a spojením prírodných materiálov. Vhodnou voľbou je biela farba, ktorú môžeme vidieť na nábytku alebo v celom priestore. K bielej rozhodne patrí aj čierna, šedá alebo hnedá farba, ktoré dokážu vytvoriť príjemné a moderné kombinácie. K škandinávskemu štýlu patrí drevo a jeho dekóry, ktoré prinesú do bývania teplo. Dôležité je, aby bolo v interiéri dostatočné svetlo, ktoré rozjasní celý priestor.