Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Akné vás už viac trápiť nebude

Ilustračné foto Foto: Shutterstock

Ako sa ho zbavíte raz a navždy?

Bratislava 12. novembra (OTS) - Ľudia často veria mýtu, že akné trápi len mladých ľudí v puberte a jednoducho z neho vyrastú. Nie je to pravda a akné môže potrápiť ako mladších, tak aj starších. Prečítajte si preto naše tipy, ktoré zatočia s akné v každom veku.

Dôkladná starostlivosť je pri akné základ
Akné vzniká z rôznych príčin. Práve u tínedžerov zaň môžu najmä hormóny, ovplyvňujú ho tiež baktérie, gény, niektoré lieky, životný štýl i nesprávne zvolená kozmetika. Je to nepríjemné zápalové ochorenie mazových žliaz a objavuje sa u mužov aj žien. Môže mať rôznu podobu, potrápiť môžu čierne i biele bodky, vyrážky či mimoriadne bolestivé podkožné vriedky. Životná etapa s akné je niekedy nielen bolestivá, ale tiež náročná na psychiku. Netreba však podliehať panike, dá sa s ním bojovať, ak sa o pleť budete dôkladne starať a vyberiete si kvalitnú kozmetiku.

Starajte sa o seba s láskou
Základné pravidlo boja s akné je jasné – nikdy si nevytláčajte sami doma vyrážky či podkožné hrbolčeky. Môžete si tak akné preniesť aj na iné časti tváre, dlhšie sa bude hojiť a je väčšie riziko vzniku jaziev alebo fliačikov. Pri výbere kozmetiky buďte obozretní a vyhýbajte sa alkoholu, ktorý pokožku vysušuje.

Zaujímajte sa tiež o to, či je kozmetika komedogénna, teda či upcháva póry. Vhodne zvolené produkty dokážu výrazne zlepšiť stav akné. Ponuka kozmetiky je stále väčšia a ľahko sa v nej môžete stratiť. Rokmi overenú kvalitu ponúka značka La Roche-Posay, francúzska dermatokozmetika, ktorej rad Effaclar prináša úľavu aknóznej pokožke.



Čistiť, čistiť a ešte raz čistiť
Pri akné je dôležité čistiť pleť ráno aj večer. Dnes je na trhu veľa rôznych čistiacich gélov, krémov alebo pien, ktoré bez vysušenia a podráždenia vyčistia pleť. K obľúbencom, ktorí bez problémov vyčistia pleť, patria tí od Vichy. Práve Vichy synonymom pre kvalitnú kozmetiku a poteší aj tých najnáročnejších zákazníkov.

Po čistení nasleduje tonizácia jemnou pleťovou vodou, ktorá pomôže stiahnuť póry a minimalizovať tvorbu mazu. Na hydratáciu poslúžia ľahké pleťové krémy, ktoré je vhodné kombinovať so sérami určenými na problematickú pokožku. Lokálne krémy alebo gély prispejú k vysušeniu a rýchlejšiemu zahojeniu vyrážok. Pri akné nezabúdajte ani na čistiace masky, ktoré prospejú k žiarivej a zdravo vyzerajúcej pleti. Ako bojujete s akné?