Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Ako dieťaťu čo najjednoduchšie vysvetliť nástrahy internetu

Foto: Kaspersky

Internet nie je najbezpečnejším miestom ani pre dospelých, nieto ešte pre deti.

Bratislava 25. februára (OTS) - Ako rodičia však môžete spraviť mnoho preto, aby ste čo najviac ovládali svoj pohyb v online priestore a naučili to aj svoje ratolesti.

​​​​​​​Platí tu jednoduchá zásada – čím skôr, tým lepšie, aby sa nestalo, že sa nakoniec budete musieť poučiť z vlastných chýb. Mnohokrát v problematike online ochrany tápu aj samotní rodičia a nevedia, ako na to. Spoločnosť Kaspersky im podáva pomocnú ruku – v podobe knižky pre deti Kasper, Sky a zelený macko, ktorá vznikla vďaka spolupráci s holandskou detskou knižnou autorkou Marlies Slegers. Rôzne nástrahy internetu sú popísané detskou formou a deti sa vďaka príbehu kamarátov Kaspera, Sky a zeleného macka oboznámia s najčastejšími hrozbami, ktoré na ne môžu na internete číhať a pred ktorými by sa mali mať na pozore! V offline priestore je dôležité, aby sa deťom tieto veci zrozumiteľne a najmä včas vysvetlili. V online priestore už prichádza na rad aktívna ochrana pre rodičov s deťmi – aplikácia Kaspersky Safe Kids.
 
Pozor! Súťaž pre rodičov o knižku Kasper, Sky a zelený macko a aplikáciu Kaspersky Safe Kids (viac na konci článku).
 
S cieľom znížiť potenciálne riziká a vysvetliť deťom nástrahy, ktoré na ne číhajú pri surfovaní na internete si 81 % rodičov myslí, že učiť deti o online bezpečnosti je spoločnou zodpovednosťou rodičov ako aj učiteľov. Avšak až 86 % rodičov si uvedomuje, že by táto zodpovednosť mala byť skôr na pleciach rodičov, nakoľko im deti vo všeobecnosti dôverujú viac. Rodičia však takémuto dôležitému rozhovoru či diskusii s deťmi na tému online bezpečnosti dokopy nevenujú ani len hodinu času. Z prieskumu spoločnosti Kaspersky jasne vyplýva, že je pre nich takýto rozhovor zložitý.

Skutočne úprimne fandím a držím palce rodičom, aby dokázali oceniť hodnotu času s dieťaťom a doslova mu ho venovali ako dar. Prosto trávili čas s deťmi hrou a rozprávaním. Prax ukazuje, že to ozaj nie je jednoduché, mnoho rodičov s hanbou prizná, že sa nevládzu, nevedia hrať s deťmi, je to pre nich ako fárať v bani, resp. to ani nedokážu. Radšej budú taxikármi na "krúžkoch". Rodičia okrem toho nepriamo učia deti pasívnej závislosti na médiách svojou neustálou prítomnosťou v online priestore, napr. televíznou kulisou počas rodinného diania. Už bábätká vídam s mobilom a pesničkou v jedálenskej stoličke, pretože inak by sa vraj nenajedli,“ hovorí psychologička Eva Kuzmiak Reichelová. „Osobne si myslím, že obsahovo a časovo neohraničený kyberpriestor na úkor prirodzeného pohybu tela a čítaniu kníh, môže byť jednou z (viacerých) príčin zatiaľ nie úplne objasneného nárastu depresií či úzkostí u detí v čoraz nižšom veku,“ dodáva.
 
Čo sú najväčšie rodičovské výzvy* pre ochranu detí v online svete?
·       Vysvetliť im online hrozby spôsobom, ktorému porozumejú a budú sa s ním vedieť stotožniť (60 %)
·       Primäť deti k tomu, aby tieto hrozby brali vážne (51 %)
·       Vysvetliť či odradiť ich od toho, aby nepodľahli tlaku rovesníkov (42 %)

 
Obraznosť a fantázia ide s vekom školákov ruka v ruke. Prízvukovanie pravidiel či mentorovanie nemusia byť vždy najúčinnejšie metódy, ako deťom vysvetliť to, že aj na internete si treba dávať pozor. Spoločnosť Kaspersky teda prepojila svoje know-how v tejto oblasti a spolu s renomovanou holandskou autorkou detských knižných príbehov prináša edukačnú knižku Kasper, Sky a zelený macko, ktorá v zjednodušenej a príbehovej forme sprevádza dieťa svetom internetu a jeho nástrahami.

Jedna vec je samozrejme priblížiť a vysvetliť deťom možné nebezpečia, druhá zase držať krok s dobou a nezakrývať si oči pred technologickým pokrokom. Spoločnosť Kaspersky, ako jeden zo svetových lídrov v oblasti kyberbezpečnosti, vytvorila aplikáciu nazvanú Kaspersky Safe Kids, ktorá po nainštalovaní do rodičovského a detského zariadenia poskytuje rodičom prehľad o online aktivitách svojich detí, umožňuje regulovať dĺžku pobytu dieťaťa na internete, zobrazí ich aktuálnu polohu alebo ich informuje o profiloch, ktoré si pridávajú medzi svoje kontakty na sociálnych sieťach.
 
Rady spoločnosti Kaspersky ako chrániť deti pred online rizikami:
·       Hovorte so svojimi deťmi o možných hrozbách, ktoré na ne môžu číhať na internete
·       Ak je to možné, umiestnite stolový počítač, ktorý používa vaše dieťa do spoločnej miestnosti
·       Obmedzte ich prístup na stránky či aplikácie so závadným obsahom
                o    Práve to umožňuje niekoľko bezpečnostných riešení
                o    Možnosť blokovania online obsahu ponúkajú aj niektoré prehliadače či ich špeciálne rozšírenie
·       Nabádajte deti k tomu, aby s vami hovorili o všetkom, čo robia na internete – aj o tom, čo ich štve a nie je im príjemné
·       Nastavte si s nimi jasné a pritom kamarátske pravidlá čo na internete smú a čo nie. Nemali by ste pritom zabudnúť na:
                o    Registrácia na sociálnych sieťach a podobných stránkach
                o    Online nakupovanie
                o    Sťahovanie hudby, videí a iných programov
                o    Používanie chatovacích programov a aplikácií
                o    Pokiaľ od vás majú povolené používať messenger alebo iný online chat pripomeňte im, že písať si s cudzími ľuďmi, ktorých nepoznajú môže byť veľmi nebezpečné
·       Chráňte všetky zariadenia, ktoré vaše deti používajú na surfovanie po internete účinným bezpečnostným riešením. Niektoré z nich dokonca ponúkajú funkciu rodičovskej kontroly, ktoré môžu starostlivosť o bezpečnosť detí značne uľahčiť



SÚŤAŽ


Zapojte sa do súťaže o 5 balíčkov (plyšový macko + aplikácia Safe Kids a knižka Kasper, Sky a zelený macko)
Vyhodnotenie súťaže: 15. marca 2020!!!
 

Súťažná otázka:


Ako sa volá autorka detskej knižky Kasper, Sky a zelený macko? 
 
VÝZVA PRE UČITEĽOV 1. STUPŇA ZÁKLADNÝCH ŠKÔL!
(prípadne družiny)

Kniha Kasper, Sky a zelený macko nemusí byť vhodnou edukačnou pomôckou len pre rodičov, ale aj pre učiteľov. Pokiaľ máte záujem, radi Vám niekoľko výtlačkov pošleme aj priamo do školy. Kontaktovať nás môžete na kasperskylabsk@grayling.com. Platí do vyčerpania zásob.
 
Kniha Kasper, Sky a zelený macko je nepredajná. Jej elektronická verzia je dostupná na stiahnutie na tomto linku.




*Medzinárodný prieskum spoločnosti Kaspersky medzi rodičmi so 7- až 12-ročnými deťmi zameraný na skúmanie trendov, procesov a výziev v súvislosti s ochranou detí v online prostredí. Prieskum bol realizovaný v takmer 20 krajinách, so zapojením takmer 9-tisíc rodičov. Cieľom prieskumu bolo zistiť, ako sú zariadenia pripojené na internet využívané v domácom prostredí, aké sú najväčšie obavy rodičov a ako ich riešia. Viac informácií tu.

Prečítajte si tiež:
Bezpečnejší internet pre deti
Až 4 z 5 rodičov sa obáva o online bezpečnosť svojich detí​​​​​​​