Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Ako postaviť záhradný domček?

Ilustračné foto Foto: Seocentrum/Iriana Shiyan

Chceli by ste si vybudovať záhradný domček? Urobte si radosť ešte túto sezónu a užívajte si jeho výhody. Aké máte možnosti a ako na stavbu domčeka?

Bratislava 11. októbra (OTS) - Záhradný domček je ideálnym pomocníkom do záhrady. Niet divu, že je čoraz viac obľúbenou záhradnou stavbou. Ako pomocník pre záhradkárov, domček na náradie či miesto na skladovanie, oddychová zóna, ale dokonca aj na celoročné bývanie.

Výber miesta a správny podklad
Prvým krokom ešte pred samotnou stavbou je výber správneho miesta a príprava podkladovej plochy. Zároveň, ak v domčeku budete relaxovať, mal by ponúkať aj príjemný výhľad do záhrady. Záhradný domček je tiež dobré situovať do záveternej strany pozemku. Podklad pod záhradným domčekom by mal byť pevný a vodorovný. Podkladová plocha ako zarovnaný povrch vysypaný štrkovým alebo makadamovým lôžkom.

Kvalita nad zlato
Nie menej dôležitým faktorom je výber kvalitných materiálov. Záhradný domček nestaviate len na rok, ale na omnoho dlhšie obdobie a určite chcete, aby vám spoľahlivo slúžil po celý čas. Práve preto je dôležité vybrať také materiály, ktoré tieto vlastnosti zabezpečia. Najčastejším materiálom je drevo a aby bolo trvácne a odolné, je potrebné, aby sa vyznačovalo hustotou a tvrdosťou. Najčastejšie sa výrobu záhradných stavieb využíva smrekové alebo borovicové drevo.

Aké možnosti pri stavbe máte?
Pri výstavbe záhradného domčeka si môžete pomôcť svojpomocne, prípadne sa obrátiť na špecializovaných predajcov alebo ponuku supermarketov. Pri svojpomocnej výstavbe sú však potrebné patričné skúsenosti. Jednoduchšou voľbou je výber záhradného domčeka od špecializovaných predajcov, ktorí sa orientujú výhradne na záhradné stavby. Navyše budete mať istotu kvalitných materiálov a zároveň si môžete záhradný domček nechať postaviť priamo u vás doma.