Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Ako pripraviť zdravé raňajky

Moderným mamičkám radí Miška Králiková, ako pripraviť zdravé raňajky Foto: Tesco

Slovenské mamičky menia stravovacie návyky – čoraz viac zaraďujú do prípravy jedál pre svoju rodinu zdravé potraviny a vyhľadávajú zdravé recepty najmä na internete.

Bratislava 6. mája (OTS) - Potvrdzuje to aj online anketa Tesco na sociálnej sieti Facebook, kde až 72 % zapojených mamičiek uprednostňuje pri príprave raňajok cereálie a mlieko, ďalších približne 43 % mamičiek používa čerstvú zeleninku, pre takmer tretinu sú dôležitou súčasťou zdravých raňajok vajíčka pripravené na rôzne spôsoby a pätina mamičiek pripravuje raňajky z tmavého alebo celozrnného pečiva. „Súčasťou zdravých raňajok musí byť určite viaczrnné pečivo, šunka s minimom 80 % mäsa, syr – najlepšie poctivá gouda alebo ementál, prípadne vajíčko. Našej rodine chutia cherry paradajky alebo paprika. A to je podľa mňa zdravý začiatok s vyváženým zložením,“ uvádza vo facebookovej ankete jedna zo zapojených mamičiek. Práve moderným maminám na webstránke Tesco radí aj mamička Miška Králiková, ako jednoducho a rýchlo navariť zdravé jedlá pre celú rodinu.

Moderným mamičkám radí Miška Králiková, ako pripraviť zdravé raňajky
Foto: Tesco
Ako každá mama, i ja chcem pre svoje deti len to najlepšie a najzdravšie. A zdravý život sa začína zdravým jedlom. Pre začiatok vám odporúčam – zásobte si domácnosť len zdravými a čerstvými potravinami – ovocím, zeleninou či mliečnymi výrobkami. Keď sú totiž naše chladničky preplnené údeninami a tukmi, siahneme práve po nich. Chladnička plná zdravých potravín a sezónnej zeleniny nám však nedá šancu stravovať sa inak než zdravo,“ odporúča Miška Králiková, ktorá sa na webstránke delí o tipy a triky, ako môže každá mama (ale i tato) pripraviť pre svoju rodinu zdravé raňajky, nedeľné i bežné obedy a rýchle večere či výdatné desiate do školy a chutné olovranty pre malých hladošov.

Podľa odborníkov na kvalitu z Tesca je aj medzi zákazníkmi čoraz obľúbenejšie pečivo z ražnej alebo akejkoľvek celozrnnej múky. Pečivo z celozrnnej múky obsahuje dôležitú vlákninu zo zomletých šupiek obilných zŕn (napr. celozrnné chleby). Vláknina telu dodáva vitamíny B6 a E, kyselinu listovú, meď, horčík, mangán a zinok. Je dôležité nezabudnúť, že celozrnné pečivo neobsahuje menej kalórií!

Ako pripraviť zdravé raňajky podľa Mišky Králikovej? Veľmi jednoducho:


Domáce cereálie:
Keďže všetci doma milujeme cereálie, najlepšie čerstvé a domáce bez pridaného cukru, tuku a bez titulov ako ,zapekané‘ a pod., rozhodla som sa pripraviť si vlastnú domácu zdravú zmes na raňajky plnú semiačok, orechov, plnohodnotnej vlákniny a celozrnných cereálií. Je len na vás, či ich skombinujete s klasickým, kozím, kokosovým, mandľovým či iným mliekom alebo s jogurtom, kombináciám sa medze nekladú,“ dodáva Miška. Na zmes domácich cereálií môžete použiť napríklad ovsené alebo pohánkové vločky, pšeničné otruby, sezam, slnečnicové a ľanové semienka, mandle, tekvicové semienka a sušené ovocie.

Ovocie vo forme smoothies
Výdatnou súčasťou zdravých raňajok alebo olovrantu môžu byť aj doma vyrobené výživné nápoje smoothies z čerstvého ovocia, jogurtu a kokosového mlieka. „Nielen deti, ale aj mnohí dospelí majú problém s konzumáciou aspoň 3 – 5 kusov ovocia či zeleniny denne. Nespochybňujem názor, že najlepšie zelenina a ovocie sú čerstvé, so všetkou vlákninou, no rôzne ovocné kokteily či smoothies sú príjemnou, praktickou a pri kvalitnom mixéri či odšťavovači aj rýchlou alternatívnou,“ hovorí Miška.

Netradičné nátierky nielen na raňajky
Kedysi nátierka znamenala tavený syr, maslo a lyžičku mletej papriky, dnes to môže byť celkom inak. Ponúknite svojim ratolestiam niečo netradičné, zdravé a zároveň zaujímavé – napríklad výbornú čokoládovú nátierku z avokáda alebo cícerový hummus (cícerová nátierka/dip), nátierku z pečeného baklažánu, olivovú tapenádu (pastu z čiernych olív) či guacamole (avokádovú nátierku). Určite im zachutí, najmä ak im chlebíky ozdobíte podľa svojej fantázie a ich obľúbených zvieratiek či postavičiek. „Hummus je jedným z jedál, ktoré ak si raz pripravíte, som presvedčená, že sa k nemu budete vracať pravidelne. Ja som ho prvýkrát pripravila v rámci švédskych stolov na narodeninovú oslavu svojho syna a hneď niekoľko hostí si pýtalo recept. Hummus má niekoľko pozitív, medzi ktoré patrí jeho vynikajúca chuť, dlhá trvanlivosť a schopnosť zasýtiť aj pre veľkých hladošov. Slovo hummus v arabčine označuje cícer, takže ani tí najväčší skeptici sa nemusia obávať, že by tento názov naznačoval niečo iné,“ vysvetľuje Miška.

Plnené vajíčka
Vajíčka nepatria len k Veľkej noci, spestrite deťom ich konzumáciu ozdobením plnených vajíčok v tvare rôznych zvieratiek či hríbikov. Na plnku vám stačia vajíčka, bryndza alebo ricotta a horčica. Staršie deti vám môžu pokojne pomáhať – máte tak postarané o program na prázdninové ráno či popoludnie.


Varenie aj jedenie je najmä o radosti


Na stránke Hravo a Zdravo spolu o Tescom radí Miška Králiková o všetkom, čo k vareniu patrí. Napríklad aj o tom, ako dostať muža do kuchyne. Zdravé varenie podľa Mišky nie je žiadna veda: „Dôležité je neprejedať sa, ale ani si neodopierať. Čím viac si niečo budete odopierať, tým viac sa naša myseľ na to jedlo uprie. Riaďte sa pravidlom všetko s mierou. Ak máte večer chuť na kus koláča, povedzte si, že si ho môžete dať, ale lepšie a bez výčitiek to bude ráno ku káve.“ S radami od Mišky sa pritom možno ľahko stať aj odborníkom na kuchyňu – dozviete sa, čo presne znamená blanšírovanie či konfitovanie. „V neposlednom rade – varenie si užívajte. Pozvite priateľov, nestresujte sa, že ste nestihli všetko upratať či navariť. O tom to nie je. Endorfíny, hormóny šťastia, nám pomáhajú, aby sme nepriberali. A varenie a spoločná kuchyňa majú byť práve o tom. Stolovanie nemusí byť dokonalé ako zo stránok časopisu, stačí, že sú spolu ľudia, ktorí sa majú radi,“ uzatvára Miška.

Rady mamičky Mišky Králikovej pre hravé a zdravé stravovanie:


- Domáce cereálie môžete konzumovať dvoma spôsobmi: ako studené cereálie v tekutine (nasypané v mlieku, jogurte a pod.) alebo ako raňajkovú kašu zaliatu horúcim mliekom či vodou, pokojne aj predchádzajúci večer. Do rána kaša krásne napučí a cereálie zmäknú.
- Deti radšej vypijú alebo zjedia to, čo nepoznajú, z obľúbeného tanierika alebo pohára. Obľúbené sú napríklad misky z rozpolených kokosových orechoch alebo poháre s obľúbenými rozprávkovými hrdinami.
- Ako naučiť deti jesť zeleninu? Zistila som, že zeleninu, a najmä jej štruktúru deti neodhalia v krémovej polievke. Odvtedy som vynašla množstvo krémových polievok z rôznych druhov zeleniny a problém bol vyriešený!
- Ak napríklad vaše deti milujú hranolčeky, ponúknite im zdravú nenápadnú zeleninovú alternatívu z klasických zemiakov, zo sladkých zemiakov, zeleru či z mrkvy. Ja ich podávam s rozmanitými dipmi – domácim kečupom, jogurtovo-bylinkovým či syrovým dipom.
- Vyberajte si kvalitné alternatívy – namiesto majonézy zvoľte jogurt, namiesto tučnej čokolády si vyberajte 70 % druhy, namiesto sterilizovanej zeleniny a ovocia siahnite po ich čerstvých náprotivkoch, namiesto bieleho pečiva si vyberte tmavé, celozrnné.
- Viac tipov nájdete na: http://www.tesco.sk/hravo-a-zdravo/