Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Ako sa nosí zásnubný a snubný prsteň

Ilustračné foto Foto: BISAKU

Blíži sa to. Prstienok už máte, chystáte sa svoju lásku požiadať o ruku. Teraz je ten správny čas ujasniť si, na ktorej ruke sa nosí zásnubný prsteň. A čo potom s tým snubným?

Bratislava 23. mája (OTS) - Viete, ako sa nosia zásnubné a snubné prstene? Dáva sa na pravú, alebo na ľavú ruku? A na ktorý prst ho nasadiť? To sú otázky, nad ktorými premýšľa veľa ľudí. Predsa ste si nemysleli, že ste v tom sami… Muži nežiadajú svoju najmilovanejšiu ženu o ruku každý deň. Zásnuby a svadobný deň sú raz za život. Tak si spolu pripomeňme pravidlá nosenia prsteňov z lásky.

Z lásky. Od srdca…
Možno ho už máte vo vrecku a rýchlo si ujasňujete, na ktorú ruku zásnubný prsteň nasadíte. Nebudeme vás napínať. Na ľavú, na tú bližšie k srdcu. Tam totiž tento prsteň z lásky neodmysliteľne patrí už od nepamäti. A možno budete mať šťastie a vaša polovička vám tú správnu ruku v nedočkavosti rovno nastaví. Na vás už bude len vybrať, na ktorý prst zásnubný prsteň nasadíte.

V tom tiež nemusíte hľadať žiadnu záludnosť. Zásnubný prsteň patrí na prstenníček. Prečo práve tam? Má to viacero vysvetlení. Vyberte si, ktoré je vám najbližšie:
● V antickom Ríme si mysleli, že štvrtý prst ľavej ruky je spojený tenkým nervom so srdcom. Ak na tento prst prsteňom zatlačíme, láska snúbenice bude istá.
● Indiáni zase priradzovali každý prst k jednej dôležitej osobe v našom živote. Prsteníček patril životnému partnerovi.
● Kresťania v 6. storočí si tiež mysleli, že je prstenníček spojený žilkou so srdcom. Prsteň z lásky by mal byť preto na ňom.



A teraz si vymeňte prstene…
Na akej ruke sa nosí zásnubný prsteň pred svadbou, už viete. Kam sa dáva snubný prsteň? Ruka bližšie k srdcu je už predsa obsadená… Ale nie. Snubný prsteň patrí na prstenník ľavej ruky rovnako ako zásnubný pri žiadosti o ruku.

Kam sa dáva zásnubný prsteň po svatbe? Žena má tri možnosti:
1. Nechá si ho na prstenníčku ľavej ruky nad snubným prsteňom. Napríklad prstene z ateliéru Bisaku sú na to prispôsobené a vytvárajú dokonalé kombinácie.
2. Presunie ho na iný prst ľavej ruky, najčastejšie na prostredník.
3. Zásnubný prsteň bude nosiť na prstenníčku pravej ruky.

Nakoniec predsa záleží len na vás, kam si tieto najdôležitejšie šperky vášho života nasadíte. Podstatné je, že sú z pravej lásky. A že s vami zostanú na celý život… Tak starostlivo vyberajte.