Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Magazín

Ako urobiť malú obývačku väčšou

Foto: TASR/AP

Nezáleží na tom, či bývate v bytovke, paneláku či dome, kdekoľvek môžete naraziť na malú obývaciu izbu.

Bratislava 8. decembra (OTS) - A práve obývačka je miesto, kde sa spoločenský život rodiny odohráva najviac. Preto by ste sa tam mali cítiť príjemne a útulne, no v malej izbe sa cítite pomerne stiesnene. Existuje niekoľko spôsobov, ako izbu opticky zväčšiť. Ako na to?

Veľa svetla a svetlých farieb
Svetlo dokáže izbu krásne opticky zväčšiť, preto sa snažte mať odhrnuté závesy, žalúzie či rolety. Tiež sa nebojte dať obývačkové steny nabielo, prípadne na inú svetlú neutrálnu farbu. Nezabudnite ani na podlahu, aj tá sa ráta – svetlé koberce či plávajúca podlaha zo svetlejšieho dreva. Pomôcť si môžete aj umelým svetlom. Jednoducho čím viac svetla, tým lepšie.

Vyberte správny nábytok

Nie každý nábytok je do malej obývačky vhodný. Je lepšie, keď opäť vyberáte zo svetlejších farieb, ale klaďte dôraz aj na jeho rozmery. Menšie a nižšie látkové či kožené sedačky, ktoré nezaberajú polovicu izby sú vhodnejšie. Tiež je dobré, keď majú minimalistické a čisté tvary, vyvarujte sa zbytočnému baroku. Tiež môžete vybrať nábytok so zrkadlami prípadne použiť samotné zrkadlá, ktoré izbu prehĺbia a opticky ju zväčšia.

Nepreháňajte to s dekoráciou
Máte kade-tade po poličkách poukladané figúrky slonov a rôzne suveníry z dovolenky? Vďaka tomu vyzerá izba preplnene. Je lepšie, keď desiatky malých sošiek vymeníte za jednu veľkú. To isté platí aj o obrazoch, je lepšie, keď máte jeden, dva veľké obrazy, ako keby ste mali mať 15 menších rozvešaných po celej izbe. Toto sú základné pravidlá, vďaka ktorým môžete pracovať s priestorom a opticky zväčšiť izbu.