Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Magazín

Ako vybrať posteľ snov

Foto: Expedo.cz

Kvalitná posteľ je jedným z najdôležitejších kusov nábytku v byte. Ako ju vybrať, aby vám poskytla miesto pre dokonalý odpočinok a ráno sa vám ľahko vstávalo?

Bratislava 23. novembra (OTS) - Základom je pevný rám, vhodný rošt a pohodlný matrac. V článku vám prinášame porovnanie rôznych typov postelí.

Ideálna posteľ? Dosť miesta na všetky spacie polohy
Výber postele by ste nemali uponáhľať. Najprv si ujasnite, či potrebujte jednolôžko alebo budete spať v posteli vo dvojici. Potom si v spálni vyhraďte miesto zodpovedajúce rozmerom – posteľ by mala na dĺžku merať asi o 25 cm viac než je výška vašej postavy. Pohodlný spánok vám poskytne jednolôžko so šírkou aspoň 90 cm (ešte lepšia je šírka 120 cm), pri dvojlôžku sa odporúča šírka 160 či 180 cm, aby mali obaja spáči dostatok priestoru. Lôžko vrátane roštu a matraca by malo byť asi 50 cm nad podlahou. Čím je posteľ vyššie, tým lepšie sa vám z nej bude vstávať.

Rôzne konštrukcie, rôzne výhody
Na webe s nábytkom Expedo.sk (prípadne Expedo.cz pre českýtrh) si môžete vybrať z viacerých konštrukčných typov postelí. Nájdete tam klasické manželské postele na nôžkach, ktoré dovolia matracu zospodu vetrať a pod ktorým sa ľahko vysáva, odolné postele z masívu, s vkusným čalúnením či extra vyvýšené postele pre jednoducho vstávanie. Obľúbené sú aj americké boxspring postele, ktoré poskytujú dokonalý oddych vďaka 2 až 3 matracom nad sebou. Vyberte si novú posteľ z pohodlia domova, dopravu máte u Expeda vždy zadarmo.

Pri výbere postele sa zamerajte aj na materiál. Lacnejšie postele z drevotriesky vám najskôr nevydržia na veky, pevnejšie kúsky z kovu alebo masívneho dreva majú naopak životnosť dlhšiu. Niektoré postele tiež ponúkajú úložný priestor – ten sa vám môže hodiť na uskladnenie športového vybavenia, povlečenia, oblečenia alebo hračiek a iných vecí, ktoré nemusíte mať vždy po ruke ( a na očiach). Pri niektorých posteliach na nôžkach môžete využiť voľný priestor pod nimi ako úložný pomocou zásuviek, ktoré umiestnite pod rošt.

Funkčný dizajn, ktorý zapadne do vašej spálne
Ak sa v posteli pred spaním radi usadíte napríklad s knihou, vyberte si typ s vysokým čelom, ktoré ochráni stenu pred oterom. Ak bude čalúnené, poskytne vám v posteli oporu aj pohodlie pri čítaní alebo pri práci s notebookom. Čelo tiež dodá posteli štýlový vzhľad.

Pri výbere novej postele by ste určite nemali sledovať len cenu a dizajn. Farebné prevedenie voľte tak, aby ladilo so zvyškom vybavenia v spálni. Nemôžete sa rozhodnúť? Neutrálne sfarbená posteľ sa hodí ku všetkému – biela. Krémová, šedá, čierna alebo vo farbe prírodného dreva. Pestré povlečenie, vankúše a ďalšie doplnky potom posteľ farebne rozsvietia a pomôžu vám vašu spálňu snov doladiť k dokonalosti.