Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Ako vyčistiť záhradné jazierko, aby ste nepoškodili jeho ekosystém

Ilustračné foto Foto: TASR - Marko Erd

Tvorí súčasť vašej záhradnej architektúry krásne jazierko? Práve teraz je vhodná doba na jeho čistenie.

Bratislava 29. júna (OTS) - V opačnom prípade neupravený vodný systém kazí estetický vzhľad miesta, postupne sa zhoršuje kvalita vody a premieňa sa na močiar.

Našťastie ale existujú metódy, ktorými mu môžete jeho prirodzenú a pôvodnú krásu veľmi rýchlo a bez poškodenia vodného ekosystému prinavrátiť. Závisí od toho, ktorý postup si na odstránenie problematickej zelenej riasy vyberiete.

Výhody mechanického čistenia
Jednoduchý a rýchly spôsob, ako mechanicky vyčistiť záhradné jazierko, je zachytiť nečistoty a spadnuté lístie pomocou siete s dlhou rukoväťou. Aby sa znížil počet listov a zelene vo vode, eliminujte aj výsadby stromov rastúcich v tesnej blízkosti tejto nádrže.

Môžete použiť aj vysávač. Je to špeciálna jednotka, ktorá je filtračnou čerpacou stanicou inštalovanou na dne nádrže alebo voľne plávajúcou po povrchu. Nečistoty a zvyšky sa zachytávajú v nádobách určených na tento účel, ktoré stačí na konci procesu jednoducho vyprázdniť.

Chemické alebo biologické čistenie jazierka
Chemické čistenie jazierka môže predstavovať hrozbu nielen pre flóru a faunu v ňom, ale aj pre osoby žijúce v okolí. Preto je vhodné zvážiť čistenie jazierka chemickými prípravkami ako poslednú možnosť.

Niekedy je najlepšie a v rámci prevencie vysadiť viac špeciálnych vodných rastlín, pretože rastliny v jazierku saturujú vodu kyslíkom, odstraňujú oxid uhličitý a sírovodík, potrebný pre život rias. Udržiavajú správnu rovnováhu chemických prvkov obsiahnutých vo vode. Samozrejme, veľké riasy v jazierku, ktoré sa tvoria veľmi rýchlo, je potrebné odstrániť a eliminovať ich výskyt, pretože môžu stav vody a podmienky v jazierku zhoršiť.

Pre ktorú metódu sa ale rozhodnete je na vás, dbajte na pravidelnejšiu údržbu a na výraznejšie zásahy potom môžete zabudnúť.