Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Magazín

Ako zvládať psychické vyčerpanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V mnohých prípadoch sa človek cíti bezmocný, rozčarovaný a úplne vyčerpaný. Vaše problémy sa zdajú neprekonateľné, všetko vyzerá úplne inak a nájsť stratenú energiu nie je vôbec ľahké.

Bratislava 13. januára (OTS) - Ani takéto stavy nenechávajte len tak bez povšimnutia a včas ich riešte. Koniec koncov to môžu byť aj príznaky syndrómu vyhorenia, ktoré ohrozujú vašu prácu, vzťahy a zdravie. Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste opäť získali stratenú rovnováhu a cítili sa pozitívne a s novou nádejou.

Bojujte zo všetkých síl
Najideálnejším spôsobom, ako sa vyhnúť nepriaznivým účinkom stresu a pocitu vyhorenia je zapracovať na svojich vzťahoch s rodinou a priateľmi. Skúste dať bokom všetko ostatné, čo z vás ťahá energiu a sadnite si k jednému stolu a dajte si šálku kvalitného Matcha čaju. Nemusíte ísť na drahú večeru ani do kaviarne. V pohodlí domova si zapáľte sviečku a začnite spolu komunikovať. Ak to nejde, skúste to s témou o počasí. To isté platí aj v práci. Snažte sa byť viac spoločenský a určite pocítite rozdiel.

Pokúste sa nájsť stratené hodnoty

Začať môžete tým, že budete robiť to, čo vás a ostatných baví a robí im radosť. Skúste si kúpiť príjemný osviežovač vzduchu a celková atmosféra sa zmení. O to predsa ide zmena postoju ku svojej práci. Aj takouto drobnosťou to môžete veľmi jednoducho docieliť. Alebo sa skúste venovať konkrétnemu produktu, ktorý najviac uspokojuje potreby vašich zákazníkov. Ide najmä o radosť, ktorú musíte cítiť zo svojej činnosti.

Podpora vďaka zdravej strave
To čo denne konzumujete môže mať veľký dopad na vašu aktuálnu náladu a hladinu energie po celý deň. Neznamená to, že keď si práve vyberáte dobrú knihu na stiahnutie zdarma, musíte sa obmedzovať v pohodlnom čítaní pri poobednej káve. Zdravých náhrad vašich obľúbených potravín je naozaj veľmi veľa, stačí si vybrať tie správne.