Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Magazín

Aktivistky Greenpeace protestujú na najvyššej budove západnej Európy

Skupina šiestich žien, pozostávajúca z aktivistiek organizácie Greenpeace a umelkýň, sa pokúša v Londýne vyšplhať na najvyššiu budovu západnej Európy - Shard Tower. Ide o ich protest proti aktivitám ropných spoločností v Arktíde. Foto: TASR/AP

Ak sa im podarí vyliezť po plášti 310 metrov vysokej budovy až na strechu, chcú tam rozvinúť umelecké dielo zobrazujúce krásy Arktídy.

Londýn 11. júla (TASR) - Skupina šiestich žien, pozostávajúca z aktivistiek organizácie Greenpeace a umelkýň, sa pokúša v Londýne vyšplhať na najvyššiu budovu západnej Európy - Shard Tower. Ide o ich protest proti aktivitám ropných spoločností v Arktíde.

Ak sa im podarí vyliezť po plášti 310 metrov vysokej budovy až na strechu, chcú tam rozvinúť umelecké dielo zobrazujúce krásy Arktídy. Agentúra AP informuje, že londýnska polícia ich akciu monitoruje.

Aktivistky pochádzajú z Británie, Kanady, Švédska, Poľska, Holandska a Belgicka. Budovu, ktorú navrhol architekt Renzo Piano a ktorá má 72 poschodí, si vybrali zámerne, pretože je londýnskym sídlom Royal Dutch Shell.

Shell je jednou z ropných spoločností, ktoré investujú miliardy dolárov do prieskumu nálezísk ropy v Arktíde: na Aljaške i v Rusku. Vlani dala spoločnosť urobiť prieskumné vrty v Beaufortovom a Čukotskom mori, ale vo februári sa svojich plánov vzdala, i keď pripustila, že sa k nim v budúcnosti vráti.

Galéria: Aktivistky Greenpeace sa pokúšajú vyšplhať na Shard Tower





Spoločnosť sa v 50. rokoch minulého storočia zapojila do výstavby zariadení na ťažbu ropy na Aljaške. V roku 1997 sa síce odtiaľ stiahla, ale v posledných rokoch v tejto oblasti opäť investuje miliardy dolárov.

Odborníci predpokladajú, že v Arktíde sú zásoby asi 90 miliárd barelov ropy. Oblasť podľa nich ukrýva aj 30 percent zatiaľ neprebádaných svetových zásob zemného plynu, ktoré sú čoraz dostupnejšie vďaka roztápaniu ľadovcov. Možnosti ťažby však komplikujú náročné klimatické pomery a s tým súvisiace vysoké ceny.