Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Akvaparky na území Slovenskej republiky

Aquapark Tatralandia Foto: TASR/Martin Kubeš

Na území Slovenskej republiky je niekoľko celoročne otvorených vodných parkov, kde si prídu na svoje všetky vekové kategórie.

Bratislava 26. mája (TASR) - Akvapark je vodný zábavný park, ktorého súčasťou je niekoľko vonkajších a vnútorných bazénov. Neodmysliteľnou súčasťou akvaparku sú rôzne prídavné zariadenia a atrakcie ako tobogany, vodostreky, divoká rieka, whirpool, wellness a sauny. Niektoré z nich majú vodu z liečivých termálnych prameňov.

Na území Slovenskej republiky je niekoľko celoročne otvorených vodných parkov, kde si prídu na svoje všetky vekové kategórie.

Aquapark Tatralandia

Obľube sa teší najväčší akvapark na Slovensku a jeden z najväčších v strednej Európe, Aquapark Tatralandia s celoročnou prevádzkou ležiaci štyri kilometre od centra Liptovského Mikuláša v lokalite Ráztoky, na severnom brehu vodnej nádrže Liptovská Mara, otvorený od júla 2003. K akvaparku patrí aj Westernové mestečko Šiklův Mlýn - najväčší prírodný zábavný areál na Slovensku. Minerálna voda Tatralandie blahodarne pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo. Zdrojom termálnej vody je vrt, z ktorého prúdi na povrch voda z hĺbky vyše 2500 m. Súčasťou rozsiahleho areálu sú bazény s celoročnou prevádzkou, viaceré tobogany a vodné kĺzačky, parné kúpele, sauny, wellness centrum, ubytovacie a stravovacie zariadenia, požičovňa športových potrieb, šport aréna a iné športové zariadenia.

Thermal park Bešeňová

Thermal park Bešeňová
Foto: TASR/Jozef Ďurník
Na milovníkov vodných atrakcií čaká aj Thermal park Bešeňová s celoročnou prevádzkou. Areál leží na území regiónu Liptov v kúpeľnej dedinke Bešeňová neďaleko Ružomberka. Je vybudovaný na báze horúcich prameňov liečivých vôd, ktoré vyvierajú z hĺbky 1987 metrov, voda blahodarne pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, urologické problémy, má priaznivé kozmetické účinky a vďaka prvku lítium pozitívne pôsobí na psychiku.

Aquathermal Senec

Aquathermal Senec
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Aquathermal Senec, kde si prídu na svoje návštevníci všetkých vekových kategórií, ponúka celoročnú prevádzku. Bazény lákajú rôznymi vodnými atrakciami – masážne lavice, vodné dýzy, protiprúdy, vodný chrlič, vzduchový gejzír či vodný dáždnik. Súčasťou areálu je aj saunový svet a palmová záhrada.

Vadaš v Štúrove

Vadaš v Štúrove
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Vadaš v Štúrove sa nachádza na ľavom brehu Dunaja na slovensko-maďarskej hranici. Bazény sú zásobované termálnou vodou z hĺbky 130 metrov. Thermal park v Dunajskej Strede patrí medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie rekreačné strediská Žitného ostrova. Je situovaný v krásnom prostredí lesoparku, ktorý poskytuje možnosti prechádzok po udržiavaných lesných chodníčkoch. Termálna voda má priaznivé účinky aj pri chorobách pohybového ústrojenstva a získava sa z geotermálneho vrtu v hĺbke 1600 metrov.

Areál Termál centra Galandia s celoročnou prevádzkou priamo nadväzuje na už existujúce plochy športu a rekreácie mesta Galanta.

Termalpark Veľký Meder

Kúpalisko vo Veľkom Mederi
Foto: TASR/Milan Drozd
Termalpark Veľký Meder je akvapark s celoročnou prevádzkou. Nachádza sa medzi Dunajskou Stredou a Komárnom, 10 km od maďarských hraníc a 65 km od Bratislavy. Vo všetkých bazénoch je termálna voda, ktorá má blahodarné účinky na pohybové ústrojenstvo, chrbticu, svalstvo a má regeneračné účinky na ľudský organizmus.

Meander Park thermal Oravice

Meander Park thermal Oravice
Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková
Meander Park thermal Oravice je akvapark s celoročnou prevádzkou. Relaxačný vodný svet sa nachádza v okrese Tvrdošín neďaleko hraníc s Poľskom. Termálna voda je vysoko mineralizovaná sodno–vápenato–horečnato-siričitá s vysokým obsahom železa.

Spa & Aquapark Turčianske Teplice

Na snímke areál SPA & Aquapark
Foto: TASR/František Iván
Spa & Aquapark Turčianske Teplice pôsobí s celoročnou prevádzkou vďaka termálnej vode, ktorej počiatky siahajú do dávnej minulosti. Svojím zložením má výrazné liečivé účinky predovšetkým na pohybové a močové ústrojenstvo. Akvapark leží v centre mesta Turčianske Teplice, na okraji krásneho kúpeľného parku. Súčasťou komplexu je aj Vitálny svet, ktorý ponúka rôzne druhy kúpeľov, zábalov a masáží.

Terchovec Terchová

Terchovec Terchová je malý akvapark s celoročnou prevádzkou. Nachádza sa v obci Terchová, ktorá je vstupnou bránou do Malej Fatry. Terchovský vodný svet obsahuje plavecko-relaxačný bazén, detský bazén, masážno-relaxačný bazén, vaňové vírivky, fínske sauny a parnú saunu.

Vodný raj vo Vyhniach

Netypický akvapark s názvom Vodný raj vyrástol aj v areáli niekdajšieho termálneho kúpaliska vo Vyhniach. Jeho dominantou sa stalo relaxačno-športové centrum s výplavovým bazénom s celoročnou prevádzkou. Obec Vyhne leží na začiatku chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy, uprostred nádhernej prírody, iba 15 km od historického kráľovského banského mesta Banská Štiavnica. Prameň prírodnej termálnej vody vo Vyhniach má vysoký obsah železa a rôznych iných minerálov.

Vodný park Aquacity Poprad

Vodný park Aquacity Poprad s nerezovými bazénmi otvorili v júli 2004 a je to akvapark s celoročnou prevádzkou. Areál je priamo v meste Poprad v tesnej blízkosti Vysokých Tatier. Pre návštevníkov sú k dispozícii bazény, vírivky, inhalačné miestnosti a sauny, relaxačné priestory a sanárium.

Vyšné Ružbachy

Areál kúpeľov vo Vyšných Ružbachoch s povestným kráterom
Foto: TASR/Milan Kapusta
Izabela je termálne kúpalisko, ktoré sa nachádza v klimatických a minerálnych kúpeľoch Vyšné Ružbachy. Odsúvateľná kopula spolu s pohyblivými stenami na bazéne zabezpečuje blízky neopakovateľný kontakt s okolitou prírodou. Originálnou atrakciou areálu je ostrov v rekreačnom bazéne s vysokými ihličnatými stromami, skokanská veža v plaveckom bazéne s výškou päť metrov. Minerálna hydrouhličitanová a vápenato-horečnatá voda je vhodná na liečbu neuróz, psychóz, ťažkostí pohybového ústrojenstva, bronchitídy a onkologických indikácií. Okrem bazénov s minerálnou vodou sú Vyšné Ružbachy známe aj krátermi, ktoré vznikli prepadnutím travertínových kôp vyzrážaných okolo minerálnych prameňov bohatých na vápnik.

Holiday Park Kováčová

Holiday Park Kováčová je miesto, kde voda lieči problémy pohybového ústrojenstva a nervové choroby. Stredisko je pre rekonštrukciu v súčasnosti zatvorené.

Aulandia v Bratislave

Aulandia bol prvý akvapark v Bratislave s nevšednými vodnými atrakciami a rímskymi kúpeľmi. Jeho súčasťou boli tri tobogany, vodný kolotoč, oddychový bazén, sauny, beauty salón. Návštevníci mali na výber 60 rôznych masáží a procedúr. V areáli Auparku pôsobil akvapark od leta 2005 do 1. mája 2007, keď ho pre verejnosť uzavreli. Dôvodom bola skutočnosť, že prevádzkovateľ akvaparku sa dostal do konkurzu.