Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Aký si vybrať kotol na tuhé palivo

Ilustračné foto Foto: OPOP

Pohodlie a stabilné teplo v zimných mesiacoch nie je samozrejmosť.

Bratislava 2. júna (OTS) - Aby ste si mohli užívať zimu s nohami v teple, musíte zavčasu premyslieť, ako a čím budete kúriť. Prečítajte si, aké výhody a nevýhody majú kotly na tuhé palivo.

Cena, pohodlie, ekológia


Keď si vyberáte kotol na tuhé palivo, musíte brať do úvahy veľa faktorov. Dôležitá je cena. Koľko bude stáť zariadenie? Koľko bude stáť palivo, ktoré bude potrebovať? A aká náročná bude obsluha kotla z hľadiska ovládania? Ako často budete musieť prikladať? Bude zaťažovať životné prostredie? Akú emisnú triedu si vybrať? Ako zamedziť vzniku splodín?

Aby sa vám z toho nezatočila hlava, bez príkras vám povieme, ako v princípe o kotloch na tuhé palivo premýšľať.

Ako premýšľať pri výbere


Súčasné kotly na tuhé palivo sú veľmi účinné. To znamená, že palivo sa spaľovaním premení na teplo pre vás. Nevypúšťajú takmer žiadne škodliviny do ovzdušia a poskytujú aj dlhší čas horenia paliva na jedno naloženie vďaka veľkej násypnej šachte.

Než si vyberiete ideálne palivo pre vás, ujasnite si základné požiadavky na vykurovanie. Tie sa síce navzájom ovplyvňujú, ale aj tak si ich prejdeme pekne poporiadku.
1. Bude pre vás kúrenie kotlom na tuhé palivo výhradný alebo doplnkový zdroj vykurovania?
2. Chcete prikladať vždy ručne alebo aj automaticky?
3. Chcete ako palivo používať drevo (biomasu), pelety, uhlie alebo ich kombináciu?

Doplnkový alebo výhradný zdroj vykurovania


Niektorí používatelia kombinujú vykurovanie tuhými palivami s inými zdrojmi tepla, napríklad s plynovým kotlom alebo elektrokotlom. Ktorý zdroj tepla je hlavný a ktorý doplnkový, to sa líši podľa preferencií majiteľa.

Niektorí ľudia nemajú od pondelka do piatku čas ani chuť na prikladanie, preto v tomto období kúria plynom a cez víkend kúria drevom. Iní zase primárne kúria drevom a plynom alebo elektrinou, len keď nie sú doma.

A potom sú takí, ktorí kúria drevom, len keď ho majú k dispozícii, napríklad z vlastnej záhrady. A niekto kúri celú sezónu kotlom na tuhé palivo.

Preto neexistuje jeden správny typ kúrenia, vždy záleží na vašich preferenciách a chuti.



Ručné alebo automatické prikladanie


Automatické prikladanie môžete využívať pri všetkých moderných kotloch na pelety alebo uhlie, ktoré majú zásobník. Do zásobníka alebo násypky, ktorá má rôznu veľkosť, manuálne nasypete palivo a kotol si už sám postupne prikladá. Minimálne 3 dni, ale ak si kúpite väčšiu násypku, tak pokojne aj týždeň. Alebo dokonca celú sezónu, keď budete mať priestor na silo.

Je dôležité nechať si na začiatku dobre nastaviť kotol, aby sám dokázal temperovať teplotu a na diaľku sa sám zapáliť. Môžete ho totiž (väčšinou) ovládať z mobilu alebo počítača.

Na druhej strane sú automatické kotly do určitej miery závislé na elektrickej energii. To kotly na ručné prikladanie byť môžu a nemusia. Na ručné prikladanie sú kotly na uhlie, drevo a rôzne typy brikiet. Prikladáte výhradne ručne. Kotol naložíte, a keď vyhasne, spolu s kotlom chladne aj váš dom. Aj preto sa kotly na ručné prikladanie dopĺňajú akumulačnou nádržou, ktorá uloží prebytočné teplo „do seba” a otepľuje priestor, keď kotol vyhasne. Spojenie ručného kotla s akumulačnou nádobou znižuje frekvenciu prikladania do kotla.

A teraz to palivo…


Teraz sa presunieme k jednotlivým typom tuhého paliva.


Pelety sú malé lisované valčeky dreva. Kotly so zásobníkom ich dokážu dopĺňať sami.

Pelety


Pelety sú lisovaný drevný odpad, kúsky dreva, ktoré pri spracovaní na pílach odpadajú. Ide o ekologický spôsob vykurovania, pretože kedysi končil tento odpad na skládkach alebo sa pálil.

Cena peliet je pomerne nízka a v rámci roka len mierne kolíše (po sezóne sa dajú kúpiť lacnejšie). Podľa najnovších údajov spotrebuje rodinný dom pri vykurovaní peletami cca 4,5 –⁠ 5 ton peliet za sezónu (pri výkone kotla 20 kW).

Malý a štandardizovaný tvar peliet umožňuje kotlom na pelety dopĺňať si palivo samostatne, a to vrátane zapálenia.

Vykurovanie peletami je považované za pohodlné, čisté a jednoduché. Odporcovia kotlov na pelety majú strach o budúcu dostupnosť peliet a prekáža im ich závislosť na elektrickej energii. Také strachy však nie sú podložené vierohodnými faktami.


Kúrenie drevom je klasika. Keď ho navyše prepojíte s akumulačnou nádržou, nevyžaduje ani vašu plnú pozornosť.

Drevo


Vykurovanie drevom je klasika. Milovníci dreva hovoria, že teplo z dreva je iné, vraj dlhšie vydrží, je teplejšie a navyše drevo dom prevonia.

Čo však treba zobrať do úvahy sú požiadavky na priestor. Než hodíte drevo do krbu, kachlí alebo kotla, mali by ste ho totiž nechať poriadne vyschnúť. Ideálne 2 roky.

Cena kusového dreva je nižšia než cena peliet. Podľa údajov sa za rok v rodinnom dome spotrebuje okolo 15 metrov kubických dreva na vykurovanie pri výkone kotla 20 kW.

Niekomu sa môže javiť ako nevýhoda, že aj najmodernejšie kotly na drevo sú ručné. Niektorí zákazníci oceňujú jednoduché ovládanie a nulovú závislosť na elektrine. Ak kúrite výhradne drevom, môžete kotol doplniť o akumulačnú nádrž, ktorá ukladá teplo, a keď kotol vyhasne, použije sa zohriata voda na vykurovanie domu.


Kúrenie uhlím je momentálne najlacnejší spôsob vykurovania. Navyše si kotly so zásobníkom dokážu palivo dávkovať sami.

Uhlie


Čierne a hnedé uhlie sú sedimentárne horniny, ktoré vznikli z dreva tlejúceho pod vodou hlavne v prvohorách a druhohorách. Uhlie je veľmi horľavá surovina a radí sa medzi neobnoviteľné zdroje.

Kúrenie uhlím je momentálne najlacnejší spôsob vykurovania. Spotreba za rok sa pre rodinný dom pohybuje okolo 5,5 tony. Existujú isté obavy, že sa cena paliva môže veľmi výrazne zvyšovať kvôli ekologickej politike, ktorá nepraje jeho používaniu. Taký názor sa zatiaľ nepotvrdil.

Aký kotol na pevné palivo do domu?


Keď sa rozhodnete, aký typ kotla na tuhé palivo chcete do domu, prichádza na rad konkrétny výber značky. Odporúčame vám vybrať si takú, ktorá má dobré zastúpenie vo vašom regióne, pretože potrebujete využiť montážnu firmu, aby vám vybrala správny rozmer a výkon kotla. Tá vám kotol u značky objedná, potom nainštaluje a v ideálnom prípade aj pravidelne servisuje.

Výber kotla nenechávajte na emóciách. Ujasnite si vaše základné požiadavky a nájdite si vhodného predajcu, ktorý vás prevedie nákupným procesom až k správnemu zapojeniu kotla.