Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vychádza reedícia albumu Dvaja z filmu Fontána pre Zuzanu

Fontána z filmu Fontána pre Zuzanu, archívne foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Je to jeden z najvýznamnejších albumov slovenskej modernej populárnej hudby, a preto je právom zaradený do súčasnej vinylovej edície Opusu.

Bratislava 7. februára (TASR) – Legendárny album Vaša Patejdla Dvaja je soundtrackom rovnako legendárneho filmu Fontána pre Zuzanu 1. Album obsahuje hudbu a piesne z tohto filmu, ktorý bol v polovici 80. rokov minulého storočia mimoriadne úspešný aj vďaka Patejdlovej hudbe, ktorú v jej pesničkovej časti otextoval Boris Filan. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Hity ako Prvá láska, Nemožná, Dvaja či Mopedová (Poďme spolu lietať) a najmä Ak nie si moja spievajú popri Patejdlovi aj Jožo Ráž, Robo Grigorov, Oľga Záblacká či Silvia Slivová. Je to jeden z najvýznamnejších albumov slovenskej modernej populárnej hudby, a preto je právom zaradený do súčasnej vinylovej edície Opusu.

"Jeden z najúspešnejších slovenských filmov priniesol do histórie slovenskej populárnej hudby aj prvý regulárny filmový soundtrack, ktorý okrem pesničiek obsahoval tiež inštrumentálne skladby a medzihry s ústredným motívom. Album bol výsledkom priamej spolupráce medzi filmármi (Koliba) a hudobným vydavateľstvom (Opus) s cieľom, aby sa dostal do predaja súbežne s nasadením filmu v kinách, čo sa aj podarilo. V oboch prípadoch dostali, či už samotný film alebo aj album, popri komerčnej úspešnosti aj nádych určitej kultovosti. Album Dvaja je svojím spôsobom esenciou vrcholiacej vlny najúspešnejšieho obdobia slovenskej populárnej hudby vo vtedajšom federálnom česko-slovenskom kontexte," píše v sprievodnom texte k albumu Juraj Čurný.

V týchto dňoch vychádza samostatne aj nová electro-house disco verzia hitu Nemožná, pri ktorého tvorbe cover verzie bol použitý pôvodný a nezameniteľný spev Silvie Slivovej. Uvádza ho štúdio The Deep Records & The Deep DJs. K piesni vznikol aj videoklip v produkcii The Deep Records od režiséra Roba Bošeľu s televíznymi hercami Dušanom Ambróšom a Biankou Šutičovou.