Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Album Modrý vrch od Deža Ursinyho dostane koncertnú podobu

Na snímke Dorota Nvotová a Jakub Ursiny predstavili na festivale Vrbovské Vetry skladby z muzikálu Peter a Lucia. Vrbové 15. júla 2017. Foto: TASR/Martin Palkovič

V roku 1969 vytvoril Ursiny skupinu Provisorium. V roku 1973 vydali prvú LP Provisorium.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Album Modrý vrch Deža Ursinyho zaznie v koncertnej podobe ako spomienka pri príležitosti jeho nedožitých 75. narodenín 9. októbra v bratislavskom Majestic Music Clube. TASR informoval PR manažér Radovan Polášek.

Album Modrý vrch Deža Ursinyho vyšiel v roku 1981, jeho producentom bol Pavel Daněk. Bol to už tretí album, na ktorom Ursiny spolupracoval s básnikom a textárom Ivanom Štrpkom, ktorý album otextoval. Hudobne sa na ňom podieľalo veľa špičkových muzikantov, medzi nimi Marián Varga, Jaro Filip, Martin Karvaš, Ľubomír Tomaškovič, Ctibor Hlinenský či Ondřej Konrád.

Tentokrát sa albumu chytil Dežov syn Kubo Ursiny, ktorý sa ho chystá s hudobníkmi uviesť naživo 9. októbra. Pôvodný obal Modrého vrchu navrhol Jozef Pernecký podľa obrázkov neznámeho autora, ktoré si Dežo priniesol z Bulharska. Vizuál koncertu vytvoril výtvarník Filip Horník.

Spevák, skladateľ a gitarista Dežo Ursiny sa narodil 4. októbra 1947, absolvoval filmovú a televíznu dramaturgiu na VŠMU v Bratislave. V roku 1963 založil skupinu Fontána, o rok neskôr bol spoluzakladateľom skupiny Beatmen. V roku 1966 založil skupinu Soulmen. Rok nato vyhrali v Prahe Prvý československý bítový festival. V rokoch 1968 a 1969 pôsobil spolu s Jankom Lehotským v skupine New Soulmen. Lehotského potom vystriedal Jaroslav Filip, ktorý sa stal neskôr významným Ursinyho spoluhráčom.

V roku 1969 vytvoril Ursiny skupinu Provisorium. V roku 1973 vydali prvú LP Provisorium. Nahral 12 LP platní. Zložil hudbu pre úspešný muzikál Neberte nám princeznú, v hlavných úlohách s Marikou Gombitovou a Mirom Žbirkom. Zomrel 2. mája 1995 v Bratislave vo veku 47 rokov. Muzikantskú dráhu Deža Ursinyho zachytil Ivan Štrpka v knihe Rukojemník.