Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pripomenieme si 180. výročie narodenia Alfreda Nobela

ALFRED NOBEL Foto: TASR

Ako bezdomovec, svetoobčan bez rodinného zázemia, stále na cestách, bol Alfred Nobel najbohatším tulákom Európy.

Štokholm/Bratislava 21. októbra (TASR) – Švédsky chemik, vynálezca dynamitu, pacifista Alfred Nobel svojím závetom v podstate založil v súčasnosti najprestížnejšie ocenenie ľudskej činnosti - Nobelovu cenu. V pondelok 21. októbra si pripomenieme 180. výročie jeho narodenia.

Alfred Nobel prežil plodný život vedca, vynálezcu a podnikateľa. Okrem najznámejšieho patentu na výrobu dynamitu z roku 1867 bol držiteľom stoviek patentov v chémii, optike a biológii. Vynašiel aj detonátor – rozbušku. Dynamit, detonátor spolu s použitím vrtáka s diamantovou korunou a pneumatickej vŕtačky rapídne znížili náklady spojené s odstrelom skál, razením tunelov, stavbou kanálov a inými konštrukčnými prácami. Nobel založil továrne a laboratóriá vo vyše 20 krajinách sveta. Vynikal aj ako obchodník a podnikateľ s obrovským citom pre finančné transakcie, ktorými dosiahol nevídané zisky a zaradil sa medzi najúspešnejších a najbohatších ľudí planéty.

Narodil sa 21. októbra 1833 vo švédskom Štokholme do rodiny obchodníka. Po bankrote jeho stavebnej firmy rodina odišla do Ruska, kde sa otec zaoberal výrobou výzbroje pre armádu. Vo svojich 17 rokoch hovoril Alfred Nobel plynule po švédsky, rusky, francúzsky, anglicky a nemecky. K jeho širokým záujmom patrili poézia, literatúra, ale aj chémia a fyzika. Nobel o sebe hovorieval: "Môj domov je tam, kde pracujem, a ja pracujem vo všetkých kútoch sveta". Ako bezdomovec, svetoobčan bez rodinného zázemia, stále na cestách, bol Alfred Nobel najbohatším tulákom Európy.

Ilustračné foto.
Foto: FOTO TASR/AP


Finančný fond, z ktorého sa dodnes vyplácajú odmeny laureátom Nobelovej ceny, ustanovil Alfred Nobel podpisom svojho testamentu v roku 1895. Poveril v ňom švédsku Akadémiu vied rozdeľovaním cien a obdaril ju čiastkou 32 miliónov švédskych korún. Prvé Nobelove ceny udelili v deň piateho výročia Nobelovho úmrtia 10. decembra 1901.

K myšlienke podporiť cenou významné počiny osobností priviedla Nobela zrejme Bertha von Suttnerová, jeho krátkodobá sekretárka a neskoršia priekopníčka mierového hnutia, ku ktorej prechovával neopätovanú náklonnosť.

Alfred Nobel zomrel 10. decembra 1896 v talianskom San Reme. Dožil sa 63 rokov.