Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Fotograf S. Pekár má výstavu aj prvú knihu, zachytáva obyčajný život

Ilustračné foto Foto: TASR/Matej Kukučka

Podľa samotného fotografa nie je výstava ľubivá, ale je pravdivým dokumentom.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Dôsledný amatérsky fotograf Stano Pekár sa dnes dočkal aj odborného uznania. V Pálfiho paláci na Zámockej ulici v Bratislave mu otvorili výstavu aj prezentovali prvú knižnú publikáciu.

"Toto je potrebná knižka, ktorá vypĺňa biele miesta slovenskej dokumentárnej fotografie," povedala na vernisáži autorka knihy Totálna fotografia Petra Hanáková zo Slovenskej národnej galérie.

Pozoruje život obyčajných ľudí

Podľa nej fotografie sú hutné, sýte, šťavnaté, plné života, ľudí a ich hemženia. Je to fotograf cyklov, kde sa jedna fotografia doslova preklápa do druhej a dej pokračuje, zhutňuje a zvečňuje sa nie však v udalosti, ale v atmosfére - doslova v živej fotografii. Pekár ako pozorovateľ života obyčajných ľudí a najmä žien, rád fotí najmä zákulisné a odpočinkové situácie. Tak zvečnil trhovníčky z Miletičky, Cigánky šantiace pri jazere Rudava, piknikujúcich a žúrujúcich účastníkov osláv. Zaujímali ho ľudia v nestresových, pohodových situáciách, v akých sa nachádzal a cítil aj on. Fotil s nadšením, pretože ho to bavilo.

Na výstave sú ukážky z niekoľkých cyklov – Klub dôchodcov (1977-1978), Záhorácke slávnosti a Piknik (1975), Dievčatá od Rudavy (1976), Stretnutie štyridsiatnikov v Uníne (1978) či Ubytovňa (1975), kde fotil ženy pri jedení, upratovaní i sprchovaní.

"Ženský živel bola jeho fotografická metóda, podobne ako relax a ľudový konzum, kde sa odpočíva v pohode," konštatovala Hanáková.

Výstava je pravdivým dokumentom

Riaditeľ Mesiaca fotografie Václav Macek pripomenul, že je to výnimočná výstava aj preto, že k nej je združením FOTOFO vydaná jediná publikácia v rámci tohto medzinárodného podujatia. A výstava z obdobia 70. a 80. rokov minulého storočia je hodnotný dokument z čias pred zmenou spoločenského režimu na Slovensku.

"Toto nie je ľúbivá výstava, ale je to pravdivý dokument. Dobrá fotografia sa pozná aj po desaťročiach. Keď sa pozerám na tieto zarámované fotky, mám z toho dobrý pocit. A knižka je výborná," konštatoval 73-ročný bývalý fotograf, ktorý po porážke prišiel na vernisáž podporujúc sa dvoma barlami.

Výstava potrvá do 30. novembra.