Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Američan Nik Wallenda prešiel na lane cez Niagarské vodopády

Nik Wallenda Foto: TASR/AP

Rodina Wallendovcov vystupuje už vyše 200 rokov, za ktoré prišla pri páde z výšky o dvoch svojich členov.

Niagara Falls 16. júna (TASR) - Na lane cez Niagarské vodopády prešiel dnes ako vôbec prvý človek muž zo slávnej rodiny profesionálnych odvážlivcov Nik Wallenda.

Vo výške 53 metrov nad hladinou zdolal 33-ročný Američan trasu dlhú 550 metrov za približne 35 minút. Jeho vystúpenie prenášala naživo televízia.

Na kanadskej strane sledovalo člena siedmej generácie slávnych Lietajúcich Wallendovcov asi 125.000 ľudí, na americkej strane, kde svoj pokus začal, okolo 4000.

Nik Wallenby (33) už dlho sníval o tom, že to dokáže. Iní odvážlivci pred ním prešli po lane cez rieku Niagáru, ale nižšie dolu po toku a naposledy v roku 1896.

Televízia ABC jeho dnešný odvážny čin filmovala a trvala na tom, že Wallenda bude istený lanom, aby nespadol do vodopádov. V prípade pádu by zostal visieť nad vodou, kým by ho nezachránili.

Wallenda s tým súhlasil, pretože potreboval sponzorstvo televízie ABC. Podľa jeho odhadov ho náklady na vystúpenie vyjdú na 1,3 milióna dolárov, okrem inštalácie oceľového lana musel zaplatiť aj za povolenia a bezpečnostné istenie na oboch stranách hranice.

Fotogaléria z odvážneho činu:




Po príchode na kanadskú stranu sa objal so strýkom.

Rodina Wallendovcov vystupuje už vyše 200 rokov, za ktoré prišla pri páde z výšky o dvoch svojich členov. Posledným bol praded Nika Wallendu, ktorý zahynul v roku 1978.