Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Americkú filmovú akadémiu, ktorá rozhoduje o Oscaroch, povedie Yangová

Filmová producentka Janet Yangová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Yangová nahradí Davida Rubina, ktorý funkciu prezidenta Akadémie filmových umení a vied zastával od roku 2019.

Los Angeles 3. augusta (TASR) - Americkú Akadémiu filmových umení a vied, ktorá rozhoduje o udelení prestížnych cien Oscar, bude ako jej nová prezidentka viesť filmová producentka Janet Yangová.

Yangová, známa najmä vďaka filmom ako Klub šťastných žien a Ľud verzus Larry Flynt, sa stala štvrtou ženou zvolenou do čela najelitnejšej skupiny hollywoodskych filmových tvorcov a prvou ázijského pôvodu, doplnila agentúra AFP.

Členovia Akadémie filmových umení a vied každoročne hlasujú o laureátoch cien Oscar v rôznych kategóriách. V poradí už 95. ročník udeľovania Oscarov je naplánovaný na 12. marca 2023.

V posledných rokoch sa Akadémia filmových umení a vied musela vyrovnať s viacerými kontroverziami vrátane obvinení z nedostatočnej rasovej rozmanitosti. AFP poznamenala, že najmä počas hnutia #OscarsSoWhite, ktoré vzniklo v roku 2015, bolo toto grémium kritizované za nízky počet nominantov na Oscara z radov filmárov inej ako svetlej pleti.

Odvtedy Akadémia splnila sľub, že do roku 2020 zdvojnásobí počet žien a členov z menšín, čím súčasne výrazne rozšírila celkový počet svojich členov - z približne 6000 na takmer 10.000. Asi 19 percent členov grémia teraz pochádza z rôznych etník a rás.

Yangová nahradí Davida Rubina, ktorý funkciu prezidenta Akadémie filmových umení a vied zastával od roku 2019. Medzi ich známych predchodcov patrili filmári ako Bette Davisová, Gregory Peck, Arthur Hiller či Karl Malden.