Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Golfský prúd vytvorilo spojenie Amerík, klíma na Zemi sa zmenila

Panoramatický pohľad na kaňon rieky Cauca v Kolumbii. V pozadí vidno oblúk Panamskej šije. Človek v popredí stojí na masíve Južnej Ameriky. Foto: Carlos Armando Rosero

Nové presnejšie a spoľahlivejšie datovanie zdvihu Panamskej šije posunulo dobu tejto udalosti o vyše 10 miliónov rokov do minulosti.

Nový svet sa delí na Severnú, Strednú a Južnú Ameriku. V našej krajine a všeobecne v Európe aj inde ľudia hovoria o Amerike, v jednotnom čísle. V samotnej Amerike, najmä v USA, a v anglosaských krajinách inde po svete, najmä vo Veľkej Británii, sa však často používa označenie Ameriky, v množnom čísle. Situáciu ešte komplikuje pojem Mezoamerika, súhrnne označujúci Strednú Ameriku a Mexiko, ktoré patrí do Severnej Ameriky.

Jedenásťčlenná medzinárodná skupina vedcov teraz nanovo datovala uzavretie morského prielivu, ktorý v praveku delil Južnú Ameriku od Strednej a Severnej. Dospeli k záveru, že to bolo pred 13 až 15 miliónmi rokov, v strednej časti treťohorného útvaru miocén.

Prepisovanie učebníc


Podľa doterajšieho názoru sa to odohralo pred 3 miliónmi rokov, v závere posledného treťohorného útvaru pliocén. Opravené datovanie znamená vážnu výzvu pre súčasné predstavy o Panamskej šiji a jej vplyve na globálnu klímu a migrácie zvierat.

Tím viedol Camilo Montes zo Smithsonian Tropical Research Institute v Ciudad de Panamá (Panama), ktorý aktuálne pôsobí na Universidad de los Andes v Bogote (Kolumbia). Okrem zástupcov týchto dvoch krajín ho tvorili ešte vedci z USA. Výsledky uverejnili v prestížnom multidisciplinárnom prírodovednom týždenníku Science.

Analyzovali zrnká minerálu zirkón. Ide o kremičitan zirkoničitý (ZrSiO4), ktorý zvyčajne obsahuje významnú prímes hafnia. Predmetné horniny, obsahujúce zirkón, bývali morským a riečnym dnom v oblasti na severozápade Južnej Ameriky.
Ukážka horniny zo severopanamského pobrežia, ktorá obsahuje zrnká zirkónu.
Foto: David Farris

Mimochodom, práve pomocou zrniek zirkónu boli datované aj najstaršie známe horniny na Zemi zo západoaustrálskej lokality Jack Hills. Majú 4,404 miliardy rokov.

Uzavretie Stredoamerického prielivu


Spomenutá 3-miliónročná hodnota pre dobu zdvihu Panamskej šije, ktorá prerušila prúdenie medzi Atlantikom a Tichým oceánom cez takzvaný Stredoamerický prieliv (Central American Seaway), sa považovala za dobre podloženú. Prijímali ju takmer všetci vedci.

Ak sa však zdvih Panamskej šije účinkom tektonických a vulkanických síl zavŕšil už pred 13 až 15 miliónmi rokov, tento jav prebehol skôr ako takzvaná Veľká americká výmena životných foriem (Great American Biotic Interchange), presun zvierat po novovzniknutom suchozemskom „moste“ zo severu na juh a naopak. Trebárs známej vačice na sever.
Odber vzoriek v severozápadnej Kolumbii.
Foto: Lina Pérez-Angel

Panamská šija spôsobila veľké zmeny systému oceánskych prúdov, ktoré rozvádzajú teplo po zemeguli. Tým mala výrazne ovplyvniť svetovú klímu. Vytvorila aj Golfský prúd, vďaka ktorému sa oteplilo v severnej a strednej Európe, čo si užívame dodnes. („Fungovanie Golfského prúdu je totiž základný predpoklad príjemne miernej európskej klímy.) V Severnej Amerike však v dôsledku tohto javu vznikol naopak mohutný ľadový štít, ktorý sa tiahol prakticky naprieč celým kontinentom.

Zirkónové rieky


„Ložiská mladšie ako 13 až 15 miliónov rokov obsahujú hojnosť zirkónových zrniek s vekom, ktorý typicky zodpovedá zdvihu Panamskej šije. V starších ložiskách ich ale nenájdete. Myslíme si, že tieto zikróny boli uložené riekami, ktoré sa vlievali do oceánu z Panamskej šije po jej spojení s Južnou Amerikou. O takmer 10 miliónov rokov skôr, ako je zvyčajne predpokladaný 3-miliónročný vek tejto šije,“ zhrnul Camilo Montes.

Pri staršej Panamskej šiji teraz treba hľadať nové vysvetlenie výraznej klimatickej zmeny na konci pliocénu, ktorá znamenala celkové ochladenie planéty. Peter Molnar z University of Colorado v Boulderi (USA) nedávno na margo tohto prehodnotenia napísal v časopise Paleoceanography: „Dovoľte mi tvrdiť, že uzavretie Stredoamerického prielivu bolo malým hráčom v zmene globálnej klímy. Celkom pravdepodobne je to falošná stopa.“
Takto smerovali teplé (červené) a studené (modré) morské prúdy a rozhraní dnešného Atlantiku a Tichého oceánu pred zdvihom Panamskej šije. V tom čase sa tam rozkladal jediný tropický oceán.
Foto: Smithsonian Tropical Research Institute

„Nezostáva nám iná voľba, len sa opäť zamyslieť nad tým, čo iné ešte mohlo zapríčiniť dramatické zmeny globálnej klímy, ktoré nastali pred takmer 3 miliónmi rokov,“ uzavrel člen tímu Carlos Jaramillo zo Smithsonian Tropical Research Institute.

Zdroje: Science z 10.4. 2015; Komuniké Smithsonian Tropical Research Institute z 9.4. 2015