Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Vedci našli v Anglicku stopy človeka staré 800.000 rokov

Vedci tvrdia, že ľudia, ktorí svoje stopy zanechali v britskej pôde, mohli byť príbuzní druhu Homo antecessor, čiže "Predchodcu človeka"; ktorého pozostatky sa našli v Španielsku. Foto: TASR/AP

Vedci odkryli odtlačky ľudských chodidiel od asi piatich jedincov vo vrstve prehistorického bahna v ústí rieky v Happisburghu na východnom pobreží Anglicka.

Londýn 7. februára (TASR) - Vedci objavili v Británii odtlačky ľudských nôh, ktoré sú staré 800.000 rokov - je to najstarší podobný nález mimo Afriky a najstarší dôkaz o prítomnosti ľudí v severnej Európe.

Tím z Britského národného múzea, Prírodovedeckého múzea a Londýnskej univerzity odkryli odtlačky ľudských chodidiel od asi piatich jedincov vo vrstve prehistorického bahna v ústí rieky v Happisburghu na východnom pobreží Anglicka.

Nick Aston, pracovník Britského múzea, povedal, že odtlačky sú "hmatateľným spojením s našimi najstaršími ľudskými predkami".

Vedci tvrdia, že ľudia, ktorí svoje stopy zanechali v britskej pôde, mohli byť príbuzní druhu Homo antecessor, čiže "Predchodcu človeka" ktorého pozostatky sa našli v Španielsku. Vyhynul pred 800.000 rokmi, doplnila agentúra AP.