Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Archeológovia našli pravdepodobnú hrobku mayskej kráľovnej

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tím objavil aj ďalšie dôkazy - keramické nádoby, nefritovú bižutériu, tisíce obsidiánových čepelí a veľký kameň s rezbou súvisiacou s K'abel.

Guatemala 5. októbra (TASR) - Objavenie hrobky, v ktorej by podľa odborníkov mala byť pochovaná mayská "hadia" kráľovná zo siedmeho storočia nášho letopočtu, by mohlo priniesť nové poznatky o politickom postavení žien v klasickom období mayskej civilizácie (približne od začiatku tretieho storočia do roku 900 n.l.). Dnes o tom informovala agentúra AP.

Tím amerických a guatemalských vedcov na čele s antropológom Davidom Freidelom našiel v pohrebnej miestnosti v kráľovskom mayskom meste El Perú-Waká na severe Guatemaly alabastrovú nádobu. Je na nej podobizeň hlavy a ruky starej ženy, ako aj mayské symboly naznačujúce rôzne pomenovania vojenskej veliteľky kráľovstva Waká - kráľovnej K'abel. Na základe nálezu sa domnievajú, že ide o miesto jej posledného odpočinku, oznámili vo štvrtok.

"Pochovali (ju) 11 metrov pod zemským povrchom v chráme neďaleko schodiska," povedal Freidel, ktorý pôsobí na Washingtonskej univerzite v St. Louis. Umiestnenie hrobu na tomto mieste podľa neho svedčí o tom, že ju ľudia uctievali aj po páde "hadej" dynastie, teda o jej významnom postavení.

Tím objavil aj ďalšie dôkazy - keramické nádoby, nefritovú bižutériu, tisíce obsidiánových čepelí a veľký kameň s rezbou súvisiacou s K'abel.

Podľa Freidela ju považujú za jednu z najvýznamnejších panovníčok v neskorom klasickom období, ktorá vládla spolu so svojím manželom najmenej 20 rokov. Mala však väčšiu moc ako on, o čom svedčí jej titul "Kaloomte", v preklade "najvyšší bojovník".

"Kráľovská hrobka poukazuje na to, že ženy v minulosti zastávali vodcovské pozície," uviedlo v stanovisku guatemalské ministerstvo kultúry. "Dostalo sa jej všetkých pôct, ktoré by sa dostali i mužskému panovníkovi... Nie je to prvá objavená hrobka tohto typu, približuje (nám) však dôežitú úlohu žien vo vytváraní spojenectiev dynastií, ako aj ich spoločenské postavenie," spresnil Marcello A. Canuto, riaditeľ Výskumného centra Tulanskej univerzity v americkom štáte Luisiana.

Aj vďaka K'abel sa dá podľa Traci Ardrenovej, profesorky antropológie a mayskej archeologičky špecializujúcej sa na rodové vzťahy, povedať, že už v minulosti "existovali príklady výnimočných žien, ktoré boli schopné obsadiť vplyvné funkcie, boli neuveriteľne úspešné a spoločnosť ich akceptovala".