Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTKY: Oscarový film Obchod na korze sa natáčal v Sabinove

Pred 10 rokmi utvorili nadšení divadelní pracovníci v Martine novú profesionálnu divadelnú scénu. Laureát štátnej ceny Jozef Kroner, 8. februára 1954. Foto: TASR/J. Teslík

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie s originálnymi popiskami.

Bratislava/Sabinov 17. apríla (Teraz.sk) - V pondelok 18. apríla uplynie 50 rokov od ceremónie odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied, na ktorej získal Oscara slovenský film Obchod na korze (1965).

Aj obyvatelia Sabinova si tento rok pripomenú 50. výročie udelenia Oscara filmu Obchod na korze. Napriek tomu, že historické udalosti, ktoré podnietili vznik tohto diela, nie sú pre mesto ani celé Slovensko príliš lichotivé, obyvatelia sú hrdí na to, že sa tento vynikajúci film natáčal v ich meste.

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie s originálnymi popiskami.

Natáčanie scén filmu Obchod na korze v Sabinove, ktoré sa objavuje v úvodných titulkoch filmu Obchod na korze. Ma balkóne MsÚ režisér Ján Kadár a kameraman Vladimír Novotný, leto 1964.
Foto: Archív zberateľa Jozefa Mika, autor A. Leššo


Deportácie Židov zo Slovenska. Snímka je z 15. apríla 1942.
Foto: TASR - reprodukcia


Nakrúcanie finálnej scény v Sabinove s postavenou Mohylou víťazstva, leto 1964.
Foto: Archív zberateľa Jozefa Mika, autor A. Leššo


Popredný člen Slovenského národného divadla v Bratislave Jozef Kroner je jedným z najobľúbenejších slovenských divadelných, filmových a televíznych hercov. Na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes dostal za hlavnú úlohu vo filme režiséra Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze cenu za herecký výkon. Diplom za herecký výkon, 21. januára 1966.
Foto: TASR - M. Borodáčová


Magdaléna Magyarová zo Sabinova účinkovala v komparze pri nahrávaní filmu Obchod na Korze v lete 1964. V tom čase mala 16 rokov. V súčasnosti učí na Spojenej škole v Sabinove, 8. apríla 2016.
Foto: TASR - J. Lašák


Natáčanie oscarového filmu Obchod na korze v Sabinove symbolicky pripomína priečelie jedného z tamojších obchodov. V tomto objekte však žiadne scény nenakrúcali. Pred obchodom stojí autor novej publikácie o legendárnom filme, ktorá vyjde v júni tohto roka, historik Juraj Vrábel, 8. apríla 2016.
Foto: TASR - J. Lašák