Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Magazín

V Detroite sa rozlúčili s kráľovnou soulu Arethou Franklinovou

Z pohrebu speváčky Arethy Franklinovej v Detroite, 31. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Franklinovú pochovajú na cintoríne Woodlawn, kde už odpočíva jej otec reverend C.L. Franklin a taktiež jej dve sestry, brat a synovec.

Detroit 1. septembra (TASR) - Rodina, priatelia, hudobníci a fanúšikovia sa prišli v piatok naposledy rozlúčiť so zosnulou americkou speváčkou Arethou Franklinovou. Na pohrebe kráľovnej soulu v chráme Greater Grace v jej rodnom Detroite v štáte Michigan jej vzdali poctu aj bývalý americký prezident Bill Clinton či známy hudobník Stevie Wonder. Informovali o tom z noci na sobotu agentúry AP a Reuters.

Na poslednej rozlúčke, ktorá trvala vyše šesť hodín, odzneli modlitby i známe piesne zosnulej speváčky. V úvode pohrebu vystúpil Orchester Arethy Franklinovej s jej viacerými slávnymi piesňami ako I Say a Little Prayer či Angel. Počas večera zaspievali aj mnohé gospelové piesne.

Pastor William J. Barber II počas smútočného prejavu uviedol, že Arethin spev spochybňoval nenávisť, lži, rasizmus a nespravodlivosť a dodal, že "jej spev bol zjavením a revolúciou". Americký spevák Smokey Robinson, speváčkin dlhoročný priateľ, si zas zaspomínal, ako ju prvýkrát počul hrať na klavír, keď mal osem rokov a že po zvyšok života si boli blízki.

Na obrade bol prítomný aj bývalý americký prezident Bill Clinton. Podľa neho mala speváčka "hlas generácie, možno aj hlas storočia". Počas smútočného prejavu dodal, že bol Franklinovej obdivovateľom už dávno predtým, ako sa stal prezidentom. Načrtol jej životnú cestu, chválil ju ako niekoho, kto "žil s odvahou, síce nie bez strachu, ktorý však prekonal".

Americká speváčka a herečka Jennifer Hudsonová vzdala Franklinovej hold piesňou Amazing Grace a speváčka Ariana Grande zas jedným z najväčších hitov kráľovnej soulu (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.



Bývalí americkí prezidenti George W. Bush a Barack Obama sa rozlúčky so zosnulou nezúčastnili, ale obaja poslali list. Podľa Busha "bude (Franklinová) naďalej prinášať radosť miliónom ďalším generáciám". Obama zas vyzdvihol jej "prácu, ktorá odrážala americký príbeh".

Predtým, než bola bronzová rakva pokrytá zlatom uzavretá, bolo možné vidieť Franklinovej telo odeté do zlatých šiat. Ceremóniu ukončil svojím vystúpením americký hudobník Stevie Wonder.



Verejnosť na obrad nemala prístup, avšak mohla sa prísť s kráľovnou soulu rozlúčiť v dňoch 28. a 29. augusta pred Múzeom africko-amerických dejín Charlesa Wrighta v Detroite.

Franklinovú pochovajú na cintoríne Woodlawn, kde už odpočíva jej otec reverend C.L. Franklin a taktiež jej dve sestry, brat a synovec.

Speváčka zomrela 16. augusta vo veku 76 rokov na rakovinu pankreasu.

Franklinová počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos. V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rokenrolovej siene slávy. V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

Aretha Franklinová sa so svojím nezameniteľným mezzosopránom presadila v mnohých hudobných štýloch, ako sú napríklad soul, blues, džez, rock and roll, gospel, R&B či pop.

Počas 60-ročnej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane ceny za celoživotný prínos. V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rokenrolovej siene slávy. V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

Aretha Louise Franklinová sa narodila 25. marca 1942 v Memphise v americkom štáte Tennesee. Neskôr vyrastala v Detroite (Michigan). Pochádzala z rodiny baptistického kazateľa a umelkyne. Nezameniteľnú farbu hlasu získala do vienka od svojej matky, známej speváčky a klaviristky. Hudba ju natoľko nadchla, že s ľahkosťou zvládla hru na klavír a venovala sa aj spevu.

Do detstva siahajú aj gospelové korene černošskej speváčky. Jej otec reverend C. L. Franklin ju nielenže vychovával k viere, ale v roku 1956 sa rozhodol nahrať kázne a gospelové vokálne nahrávky, ktoré Aretha Franklinová naspievala už ako štrnásťročná. Vyšli na albume Songs of Faith pod hlavičkou JVB/Battle Records.

Goospelový repertoár bol však len začiatkom jej umeleckej dráhy. Neskôr tento žáner opustila. Presťahovala sa do New Yorku a preorientovala sa na jazz, rhythm & blues, soul a pop. V roku 1961 vydala prvú popovú platňu Aretha. V novembri 1961 mala v TOP 40 amerického rebríčka prvú skladbu Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody. So skladbou Respect v júni 1967 viedla americkú hitparádu a získala cenu Grammy. Prvé miesto v apríli 1987 dosiahol aj jej duet s George Michaelom nazvaný I Knew You Were Waiting. Hitmi boli tiež piesne Chain Of Fools, Spanish Harlem, Until You Come Back To Me či Freeway Of Love.

Počas svojej úspešnej speváckej kariéry si vyslúžila prezývku Lady Soul. Osobitý umelecký prejav však nebolo to jediné, čo ju charakterizovalo. Svojou pokorou, čarovným zmyslom pre humor, prirodzenou inteligenciou a temperamentom si získavala srdcia poslucháčov.

Publikum očarila aj na odovzdávaní cien Grammy Awards vo februári 1998. Keď očakávaný operný spevák Luciano Pavarotti náhle ochorel, Aretha nadchla profesionálnym odspievaním opernej árie Nessum Dorma z Puciniho opery Turandot.



Prezidentskú medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie v USA - hudobnej dive udelili v roku 2005. Charitatívna organizácia amerického hudobného priemyslu MusiCares vyhlásila v roku 2008 speváčku za "Osobnosť roka". Figurovala medzi nominovanými za najlepší duet v kategórii gospel, a to za nahrávku Never Gonna Break My Faith s Mary J. Bligeovou.

Na inaugurácii Baracka Obamu v roku 2009, prvého prezidenta USA tmavej pleti, patrila speváčka k hlavným hviezdam podujatia a predstavila sa piesňou My Country Tis of Thee.

Šesťdesiatosemročnej Franklinovej diagnostikovali v roku 2010 rakovinu pankreasu. Zdravotné problémy pretrvávali, ale speváčka sa vrátila na koncertné pódiá. V auguste 2012 ju spolu s ďalšími šiestimi osobnosťami uviedli do Gospelovej siene slávy. Jej album Amazing Grace z roku 1972 patrí k napredávanejším v tomto hudobnom žánre.

Celkovo mala speváčka na svojom konte štyri desiatky štúdiových albumov, výnimočný Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics vyšiel v októbri 2014. K diskografii patrí aj viac ako päťdesiat živých a kompilačných albumov.

Vo februári 2017 oznámila ukončenie svojej kariéry. Rodáčku z Memphisu v ostatných rokoch opäť trápili zdravotné problémy. Poslednýkrát vystupovala v novembri 2017 pre Nadáciu Eltona Johna na podporu výskumu AIDS v New Yorku.

Svetoznáma speváčka mala toho roku vystúpiť 25. marca - v deň svojich 76. narodenín - v meste Newark v americkom štáte New Jersey. Koncert bol zrušený. Na Festivale džezu a tradície v New Orleans ju 28. apríla zastúpil spevák Rod Stewart.

Kráľovná soulu Aretha Franklinová zomrela 16. augusta 2018. Zhodou okolností zomrel v ten istý deň, no v roku 1977, kráľ rock and rollu Elvis Presley, ktorého život bol takisto spojený s Memphisom. Na podobný objekt ako je Elvisov Graceland v Memphise, by sa mal premeniť aj dom, v ktorom žila Franklinová.

Miláčik Američanov - Aretha Franklinová, mnohonásobná držiteľka cien Grammy so 75 miliónmi predných platní, sa právom zaradila k najúspešnejším hudobným umelcom všetkých čias. "Len som spievala tak, ako to cítim", vyznávala speváčka svoj obdiv k hudbe pred nadšeným publikom.



Zdroj: www.osobnosti.sz, www.citylab.com,