Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Argentínski rušnovodiči počas jazdy spia či čítajú knihy

Argentínsky rušňovodič spí počas jazdy Foto: TASR/Teraz.sk/Youtube

Tieto šokujúce zistenia odhalili mikrokamery, ktoré argentínske úrady nariadili inštalovať do kabín vlakov premávajúcich na prímestských železniciach.

Buenos Aires 1. augusta (TASR) - Záznamy mikrokamier, ktoré argentínske úrady nariadili inštalovať do kabín vlakov premávajúcich na prímestských železniciach, odhalili rušňovodičov ako v čase, keď sa majú venovať riadeniu, spia, čítajú knihy a používajú mobilné telefóny. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Výsledky opatrenia prezentoval minister vnútra a dopravy Florencio Randazzo. Na záberoch je vidno strojvodcu, ako spí počas jazdy vlaku, ktorý medzi stanicami prechádza cez niekoľko cestných prejazdov. Iný záznam zase ukazuje rušňovodiča, ako sa snaží zakryť kameru košeľou. Ďalší čítajú alebo telefonujú, a to za vysokej rýchlosti vlaku.

Podľa Randazza všetky osoby, ktoré kamery zachytili pri nepatričnom správaní sa v strojvodcovských kabínach, prepustili alebo potrestali. Rušňovodiči uchádzajúci sa o zamestnanie, budú odteraz musieť prejsť vyšetreniami, ktoré majú zabrániť sklonom strojvodcov zaspať počas jazdy.

Rovnako si budú musieť každoročne obnovovať oprávnenie riadiť vlak. Argentínske železničiarske odbory minulý mesiac zorganizovali jednodňový štrajk proti prítomnosti kamier v kabínach. Minister však argumentuje tým, že cestujúci majú právo na zodpovedných a schopných rušňovodičov, ktorí neohrozia ich životy.