Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

V dôsledku horúčav v Austrálii uhynulo 100.000 netopierov

Foto: TASR/Ján Siman

Ochrancovia prírody sa obávajú, že drastický úbytok netopierov bude mať nepriaznivý vplyv na stabilitu miestnych ekosystémov.

Sydney 8. januára (TASR) - Horúčavy na severovýchode Austrálie spôsobili hromadný úhyn asi 100.000 netopierov. Oznámil to dnes britský denník Daily Telegraph s odvolaním sa na austrálske médiá.

Netopiere vyčerpané vysokými teplotami, ktoré presiahli 43 stupňov Celzia, sa počas letu zrútili mŕtve na zem a zápach ich rozkladajúcich sa tiel bol cítiť vo viacerých mestách v štáte Queensland.

Plochy a stromy pokryté mŕtvolami desaťtisícov malých okrídlených cicavcov podľa svedkov pripomínali scény z hororov Alfreda Hitchcocka.

Miestne úrady varovali obyvateľov, aby sa uhynutých zvierat v žiadnom prípade nedotýkali kvôli riziku šírenia vírusových infekcií príbuzných besnote.

Mnohé oslabené netopiere totiž dopadli na zem ešte živé a prípadných zvedavcov by mohli uhryznúť alebo poškriabať. Najmenej 16 ľudom, ktorí sa dostali do blízkeho kontaktu s netopiermi, nasadili antivirotickú liečbu.

Podľa odhadov ochranárov masový úhyn postihol všetkých zhruba 25 netopierích kolónií v juhovýchodnej časti Queenslandu.

Zápach z rozkladajúcich sa zvierat začal znepríjemňovať život obyvateľom Brisbane a ďalších veľkých miest.

Do obývaných oblastí boli vyslané mimoriadne pracovné čaty poverené zberom uhynutých netopierov. Aktivisti zase vyhľadávajú tie, ktoré ešte žijú, a humánne ich utrácajú.

Ochrancovia prírody sa obávajú, že drastický úbytok netopierov bude mať nepriaznivý vplyv na stabilitu miestnych ekosystémov.