Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Austrália odmieta zaradenie koralovej bariéry medzi ohrozené lokality

Na archívnej leteckej snímke z 2. decembra 2017 Veľká koralová bariéra v Austrálii. Foto: TASR/AP

UNESCO vo svojej predbežnej správe odporučil, aby bola Veľká koralová bariéra zaradená na zoznam ohrozených lokalít, čo by znamenalo symbolické zníženie jej chráneného statusu.

Canberra 22. júna (TASR) - Austrália bude rázne protestovať proti návrhu Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradiť Veľkú koralovú bariéru na zoznam lokalít "v ohrození" pre jej pokračujúce odumieranie v dôsledku klimatických zmien. V utorok to uviedla austrálska ministerka životného prostredia Susan Leyová, ktorú cituje agentúra AFP.

"Súhlasím s tým, že globálna zmena klímy je najväčšou hrozbou pre koralové útesy vôbec, ale podľa nás nie je správne, aby bol medzi ohrozené lokality pridaný práve najlepšie menežovaný útes na svete," povedala Leyová novinárom v Canberr.

UNESCO podľa nej pri svojom hodnotení nezohľadnilo miliardy dolárov, ktoré už Austrália vynaložila na záchranu bariéry, dodala s tým, že uvedený návrh bol motivovaný politicky, a nie odborne.

Výbor Svetového dedičstva UNESCO v pondelok vo svojej predbežnej správe odporučil, aby bola Veľká koralová bariéra - v dôsledku postupujúceho procesu degradácie spôsobeného environmentálnymi faktormi - zaradená na zoznam ohrozených lokalít, čo by znamenalo symbolické zníženie jej chráneného statusu.

Na archívnej z snímke je jeden z poškodených koralov z Veľkej koralovej bariéry.
Foto: TASR/AP


Takýto krok by sa podľa agentúry AP mohol v praxi odraziť znížením masového prílevu turistov, ktorí každoročne prichádzajú do oblasti Veľkej koralovej bariéry, čo by zredukovalo austrálske príjmy z cestovného ruchu. Mohol by tiež zvýšiť politický tlak na austrálsku vládu, aby prijímala razantnejšie opatrenia na ochranu klímy aj samotnej bariéry.

Výbor vo svojom návrhu ocenil snahu Austrálie zlepšiť stav koralov, ako aj financie, ktoré na tento účel už vynaložila alebo vynaloží. Dlhodobé vyhliadky tohto vzácneho ekosystému sa však podľa neho medzičasom zhoršili z nepriaznivých na veľmi nepriaznivé.

K tomuto záveru pred časom dospel aj samotný Austrálsky úrad pre správu morského parku Veľká koralová bariéra (GBRMPA) po dvoch veľkých vlnách tzv. bielenia koralov z rokov 2016 a 2017.

Austrálska ministerka Leyová v noci na utorok hovorila s generálnou riaditeľkou UNESCO Audrey Azoulayovou, pričom vyjadrila na predmetným odporúčaním "hlboké sklamanie". Odporúčanie výboru bude oficiálne prerokované počas júlového zasadnutia Výboru Svetového dedičstva UNESCO, ktoré sa uskutoční v Číne.

Audrey Azoulayová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Austrália sa doposiaľ oficiálne nepridala ku krajinám sveta, ktoré by chceli dosiahnuť tzv. uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Austrálsky premiér Scott Morrison povedal, že Austrália chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu "čo najrýchlejšie", zároveň však nechce klimatickými opatreniami spomaliť svoju ekonomiku.

Environmentálna poradkyňa pre mimovládnu Austrálsku spoločnosť pre ochranu morí (AMCS) Imogen Zethovenová pre AFP uviedla, že klimatické záväzky austrálskej vlády nie sú v súlade so stanoveným cieľom Parížskej dohody - obmedziť globálne otepľovanie na menej než 1,5 stupňa Celzia oproti obdobiu pred priemyselnou revolúciou. Keby sa celý svet riadil austrálskou politikou, priemerná globálna teplota by sa zvýšila o 2,5 až 3 stupne Celzia, čo by viedlo k zničeniu všetkých existujúcich koralov, dodala.

Členovia koaličnej Národnej strany Austrálie (The Nationals) si v pondelňajších predčasných vnútrostraníckych voľbách zvolili za predsedu – a tým pádom aj za vicepremiéra Austrálie – Barnabyho Joycea.

Joyce vo funkcii vicepremiéra v utorok oficiálne nahradí Michaela McCormacka, ktorého jeho stranícki kolegovia údajne kritizovali, pretože sa nepostavil proti novým záväzkom vlády v oblasti klimatických zmien, približuje AFP. Boj proti globálnemu otepľovaniu je medzi vidieckymi voličmi tejto konzervatívnej strany kontroverznou témou, pripomína AFP.