Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Austrálska skupina Midnight Oil ukončila koncertnú činnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Midnight Oil tvoria spevák Peter Garrett, bubeník Rob Hirst, gitarista Jim Moginie a gitarista Martin Rotsey. Basgitarista Bones Hillman zomrel v roku 2020 na rakovinové ochorenie.

Sydney 4. októbra (TASR) - Austrálska rocková skupina Midnight Oil v pondelok ukončila svoju koncertnú činnosť. Vystúpenie v sydneyskej hale Hordern Pavilion bolo vyvrcholením jej rozlúčkového turné s názvom Resist: The Final Tour 2022.

Formácia odohrala celkovo 40 skladieb, pričom siahla aj po takých, ktoré publiku neponúkla už dlhé roky. Koncert ukončila piesňou Forgotten Years, ktorá obsahuje pre danú príležitosť výstižný verš: "Na tieto roky by sa nemalo zabudnúť."

V obecenstve bol aj austrálsky premiér Anthony Albanese, informuje spravodajská stanica ABC News. "Skupine nesmierne ďakujem za to, že poskytla soundtrack k môjmu životu. Je to úžasne silná, brilantná hudba s hlbokým posolstvom," vyhlásil.

Zmienené turné súvisí s 13. štúdiovým albumom Resist, ktorý skupina vydala vo februári. Napriek tomu, že išlo o jej posledné turné, všetci štyria členovia sú podľa vlastného vyjadrenia otvorení ďalšiemu nahrávaniu.

Midnight Oil tvoria spevák Peter Garrett, bubeník Rob Hirst, gitarista Jim Moginie a gitarista Martin Rotsey. Basgitarista Bones Hillman zomrel v roku 2020 na rakovinové ochorenie.

Skupina vznikla v roku 1976 v Sydney, medzinárodne sa preslávila najmä politicky a environmentálne angažovanými piesňami.

Formácia získala viaceré ocenenia a na dlhší čas sa odmlčala v roku 2002, keď Garrett vstúpil do vysokej politiky a následne pôsobil v austrálskej federálnej vláde.

Kvintet sa vrátil na koncertné pódiá v roku 2017 a absolvoval úspešné svetové turné The Great Circle Tour vrátane zastávky na hudobnom festivale Colours of Ostrava v Česku.